Vandaag weer eens een vuig oud kruikje !
Ik hou van oude blends. Ze zijn zo ondergewaardeerd maar zo super lekker. Op whisky festivals zijn verschillende liefhebbers te vinden met mooie oude whisky’s in de collectie. Wat dacht je bijvoorbeeld van Hayo van van Weringh’s whisky world. Of de stand van Maltstock waar altijd wel mooie oudjes te vinden zijn.
Dus mijn tip voor vandaag is: ga eens langs en proef de whisky’s van vroeger.
Er is weinig bekend over Donald Fisher Ltd, een bedrijf dat in 1836 werd opgericht in Edinburgh. Na jaren van experimenteren en verfijning bracht het in 1893 zijn kenmerkende blend op de markt: Ye Whisky of Ye Monks, samengesteld uit ongeveer 40 verschillende whisky’s.
Door de jaren heen verschenen er diverse varianten met verschillende leeftijden, evenals flessen in uiteenlopende vormen en maten. Het meest iconisch zijn de 75cl stenen kruiken van Ye Monks, die kort na de Tweede Wereldoorlog werden geïntroduceerd en vooral in de jaren ‘60 en ‘70 populair waren. Sommige van deze uitgaven waren 12 jaar gerijpt.
In 1936 werd Donald Fisher Ltd overgenomen door de DCL, waarvan de opvolger, Diageo, de productie van Ye Monks voor de export voortzet.

Op de neus geuren van mango, maar ook wat rotte mango schillen, papaya, maggi bouillonblokjes, gedroogde perzik en port die te oud is geworden.
Het palet smaakt oud en muffig met notenolie, oud hout, rogge, vijgen, mango, witte peper en maggi bouillonblokjes.
De afdronk heeft hout, kruiden, maggi en stoffige sherry.
Bedankt voor het lezen.
Cheers,
Robbert.