Vorig jaar bezocht ik het whisky festival van slijterij Vonk in Zaandam. Daar liet Riley van Craft Spirits Company mij wat mooie dingen proeven waaronder een japanse whisky.
Een single cask speciaal gebotteld voor Craft Spirits zelf. Zelf ben ik niet super thuis in de Japanse whisky’s maar ik proefde het en ik wist meteen….. hier moet ik een fles van hebben !
Helaas…. We moesten nog wachten want de shipping was nog niet in Nederland en er was 1 fles vooruit gestuurd voor het festival.
Even geduld dus… en het wachten werd beloond !
De Asaka distilleerderij is sinds 2016 serieus bezig met het maken van Japanse whisky maar het bedrijf zelf houd zich al bezig met alcohol sinds 1765! Dit zien we wel vaker bij Japanse distilleerderijen en net na de tweede wereld oorlog begon het bedrijf zich ook bezig te houden met whisky. Nog geen Japanse whisky echter… ze importeerde voornamelijk schotse whisky’s en begonnen met het blenden van (Japanse) graan en (Schotse) mout whisky’s en verkochten dat als Japanse whisky. Eigenlijk een soort world blend dus en nu sinds 2016 (toen de distilleerderij heropent werd) echte 100% Japanse whisky en met Yamazakura Asaka als hun top lijn.
De distilleerderij is zelfs nog even belangrijk geweest voor de whisky’s van Chichibu. Na het faillissement van Hanyu hielpen ze Ichiro Akuto met de opslag van oude Hanyu stock en het bottelen van een aantal van de eerste Chichibu whisky’s.
We hebben hier dus een single cask Japanse whisky speciaal gebotteld voor de Nederlandse importeur Craft Spirits Company. Uit het vat kwamen 240 flessen en de whisky is gebotteld op een vat sterkte van 63.5%. Het vat soort is onbekend maar ik vermoed ex bourbon. De whisky is 4 jaar (en 11 dagen) oud.
Op de neus geuren van as, houtskool, eucalyptus, aloe vera, laurierblad en appel. Verder flink wat rook, gerookte vanille stokjes, aangestoken sigaren en warme honing.
Het palet heeft appels, rook, open vuur en tropisch fruit. Ook kiwi, gerookte lavendel, as, mos en gember.
De afdronk is lang, verwarmend, assig en rokerig. Sigaren, zwarte peper, gember en spek blijven het langst bij.
Bedankt voor het lezen.
Cheers,
Robbert.