Yamazakura Asaka peated, bottled for Craft Spirits

Vorig jaar bezocht ik het whisky festival van slijterij Vonk in Zaandam. Daar liet Riley van Craft Spirits Company mij wat mooie dingen proeven waaronder een japanse whisky.

Een single cask speciaal gebotteld voor Craft Spirits zelf. Zelf ben ik niet super thuis in de Japanse whisky’s maar ik proefde het en ik wist meteen….. hier moet ik een fles van hebben !

Helaas…. We moesten nog wachten want de shipping was nog niet in Nederland en er was 1 fles vooruit gestuurd voor het festival.

Even geduld dus… en het wachten werd beloond !

De Asaka distilleerderij is sinds 2016 serieus bezig met het maken van Japanse whisky maar het bedrijf zelf houd zich al bezig met alcohol sinds 1765! Dit zien we wel vaker bij Japanse distilleerderijen en net na de tweede wereld oorlog begon het bedrijf zich ook bezig te houden met whisky. Nog geen Japanse whisky echter… ze importeerde voornamelijk schotse whisky’s en begonnen met het blenden van (Japanse) graan en (Schotse) mout whisky’s en verkochten dat als Japanse whisky. Eigenlijk een soort world blend dus en nu sinds 2016 (toen de distilleerderij heropent werd) echte 100% Japanse whisky en met Yamazakura Asaka als hun top lijn.

De distilleerderij is zelfs nog even belangrijk geweest voor de whisky’s van Chichibu. Na het faillissement van Hanyu hielpen ze Ichiro Akuto met de opslag van oude Hanyu stock en het bottelen van een aantal van de eerste Chichibu whisky’s.

We hebben hier dus een single cask Japanse whisky speciaal gebotteld voor de Nederlandse importeur Craft Spirits Company. Uit het vat kwamen 240 flessen en de whisky is gebotteld op een vat sterkte van 63.5%. Het vat soort is onbekend maar ik vermoed ex bourbon. De whisky is 4 jaar (en 11 dagen) oud.

Op de neus geuren van as, houtskool, eucalyptus, aloe vera, laurierblad en appel. Verder flink wat rook, gerookte vanille stokjes, aangestoken sigaren en warme honing.

Het palet heeft appels, rook, open vuur en tropisch fruit. Ook kiwi, gerookte lavendel, as, mos en gember.

De afdronk is lang, verwarmend, assig en rokerig. Sigaren, zwarte peper, gember en spek blijven het langst bij.

yamazak asaka peated cask
cask no. 19152
Een hele fijne single cask! Zeker de liefhebbers van peated whisky gaan hier van genieten. Hij heeft een mooi assig karakter wat Islay whisky’s zoals Caol Ila ook kunnen hebben. Erg fijn.
Met water meer balans. Meer as en een uitgeblust vuurtje. Wel haalt het iets van de punch weg en dus drink ik hem het liefst op vat sterkte. Dan vind ik hem net nog ietsjes beter! Die 63.5% merk je nauwelijks.
8.7

Bedankt voor het lezen.

Cheers,

Robbert.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *