Williamson 2013, Berry Bros & Rudd, bottled for Craft Spirits

Craft Spirits bestaat 2 jaar en dat vieren ze onder andere met een release van een 11 jaar oude Williamson gebotteld door de onafhankelijke bottelaar Berry Bros & Rudd (BB&R).

BB&R is de onafhankelijke bottelaar in het portfolio van Craft spirits en naast deze botteling hebben ze ook een single cask ierse whiskey laten bottelen van Clonakilty. Daarover misschien later meer, maar nu eerst…. Time for smoke !

Voor wie het niet weet Williamson is namelijk de schuilnaam voor een Laphroaig waar de naam niet van op het etiket mag staan. Riley (de oprichter van Craft Spirits) is dit jaar naar BB&R afgereisd en heeft een keuze mogen maken uit maar liefst 150 verschillende samples !

Nou is dat natuurlijk wat overweldigend dus ze waren netjes opgedeeld in verschillende categorieën. Denk aan bijvoorbeeld speyside, fruity, coastal distilleries. Dat soort.

Maar er was ook 1 kamer met de categorie “Felix’s favorites”. Felix is de head of spirits bij BB&R. Nou zit je met BB&R nooit echt snel fout maar deze “seal of approval” zegt toch wat !

Uiteindelijk werden er 5 samples gekozen. Deze werd terug gebracht naar 3 keuzes en uiteindelijk kan er natuurlijk maar 1 de winnaar zijn.

De Williamson 2013.

De whisky is 11 jaar oud en heeft een finish gehad van 2 jaar op een moscatel vat. In totaal zijn er 292 flessen uit het vat gekomen en de whisky is gebotteld op een vat sterkte van 60.9%.

Op de neus nat turf, natte lucifers, hansaplast, houtskool, gebrande amandelen en nieuwe elastiekjes. Ook vloeibare warme karamel, honing, citroenen en gerookte appels.

Tijdens de eerste slok merk je dat deze whisky gevaarlijk drinkbaar is op vat sterkte. Smaken van as, houtskool, rook, zout vlees, schotse fudge en ook wat medicinaals en oude verband.

De afdronk heeft as, rook, witte peper, gerookte amandelen en nootmuskaat.

Met water: meer rook in de neus maar blijft verder vrij hetzelfde. Iets meer appels en iets meer citrus. 

Het palet wordt mooier. Veel stroperiger en plakkeriger. Nu knalt de moscatel er uit! Te hard gebakken spek, rook, barbecue geuren en smaken. Echt een spektakel in de mond.

De afdronk lijkt met water nog wel langer te duren. De witte peper is veranderd in zwarte peper. 

Williamson 2013
bottled for craft spirits company
Wat een kneiter ! En wat een goeie keuze. Ik vond hem met 2 a 3 druppels water nog net iets mooier worden dan zonder water. Precies mooi genoeg voor een volle punt extra !
8.9

Bedankt voor het lezen.

Cheers,

Robbert.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *