Craft Spirits bestaat 2 jaar en dat vieren ze onder andere met een release van een 11 jaar oude Williamson gebotteld door de onafhankelijke bottelaar Berry Bros & Rudd (BB&R).
BB&R is de onafhankelijke bottelaar in het portfolio van Craft spirits en naast deze botteling hebben ze ook een single cask ierse whiskey laten bottelen van Clonakilty. Daarover misschien later meer, maar nu eerst…. Time for smoke !
Voor wie het niet weet Williamson is namelijk de schuilnaam voor een Laphroaig waar de naam niet van op het etiket mag staan. Riley (de oprichter van Craft Spirits) is dit jaar naar BB&R afgereisd en heeft een keuze mogen maken uit maar liefst 150 verschillende samples !
Nou is dat natuurlijk wat overweldigend dus ze waren netjes opgedeeld in verschillende categorieën. Denk aan bijvoorbeeld speyside, fruity, coastal distilleries. Dat soort.
Maar er was ook 1 kamer met de categorie “Felix’s favorites”. Felix is de head of spirits bij BB&R. Nou zit je met BB&R nooit echt snel fout maar deze “seal of approval” zegt toch wat !
Uiteindelijk werden er 5 samples gekozen. Deze werd terug gebracht naar 3 keuzes en uiteindelijk kan er natuurlijk maar 1 de winnaar zijn.
De Williamson 2013.

De whisky is 11 jaar oud en heeft een finish gehad van 2 jaar op een moscatel vat. In totaal zijn er 292 flessen uit het vat gekomen en de whisky is gebotteld op een vat sterkte van 60.9%.
Op de neus nat turf, natte lucifers, hansaplast, houtskool, gebrande amandelen en nieuwe elastiekjes. Ook vloeibare warme karamel, honing, citroenen en gerookte appels.
Tijdens de eerste slok merk je dat deze whisky gevaarlijk drinkbaar is op vat sterkte. Smaken van as, houtskool, rook, zout vlees, schotse fudge en ook wat medicinaals en oude verband.
De afdronk heeft as, rook, witte peper, gerookte amandelen en nootmuskaat.
Met water: meer rook in de neus maar blijft verder vrij hetzelfde. Iets meer appels en iets meer citrus.
Het palet wordt mooier. Veel stroperiger en plakkeriger. Nu knalt de moscatel er uit! Te hard gebakken spek, rook, barbecue geuren en smaken. Echt een spektakel in de mond.
De afdronk lijkt met water nog wel langer te duren. De witte peper is veranderd in zwarte peper.
Bedankt voor het lezen.
Cheers,
Robbert.
