Wemyss Malts 25 year old – a quarter passed

Een paar weken geleden kwam Wemyss Malts met een nieuwe exclusieve uitgave. Namelijk hun 25 jaar oude whisky met de naam “a quarter passed”.

Een release om de tijd te eren. Tijd… misschien wel net zo belangrijk voor onze godendrank als hout.

Van Wemyss kreeg ik een bijzonder goed gevulde sample opgestuurd van hun nieuwe release.

Wemyss is opgericht in 2005. Een echt familie bedrijf gevestigd in Fife, Schotland. Het zeer imposante Wemyss Castle is het voorouderlijk huis van de familie en sinds 2014 eigenaar en oprichter van de Kingsbarns distilleerderij. Ondanks dat de familie pas in 2005 zelf de whisky industrie in is gestapt zijn er al connecties met de familie Wemyss die terug gaan naar begin 19de eeuw ! Rond 1824 om precies te zijn want toen werd door John Haig de Cameronbridge distilleerderij gebouwd op de grond van de familie Wemyss.

Maar laten we het over de whisky zelf hebben.

Het verhaal gaat dat voor deze whisky ze door heel Schotland hebben gezocht naar vaten die 25 jaar lang op ex bourbon vaten hebben gelegen. Nou geloof ik echt wel dat ze hebben gezocht naar whisky’s uit heel Schotland om te kijken wat de beste blend samenstelling zou zijn. Echter wist een klein vogeltje mij te vertellen dat deze blend uiteindelijk bestaat uit 100% Speyside whisky’s.

De whisky’s hebben 16 jaar apart van elkaar gerijpt op ex bourbon vaten. Zijn toen “gehuwd” en zijn vervolgens gezamenlijk de laatste 9 jaar gaan rijpen in first fill bourbon vaten. Welke whisky’s er in zitten is trouwens onbekend.

De whisky is gebotteld op een vatsterkte van 53.6% en er zijn 1500 flessen gebotteld

Op 2 maart proefde ik deze whisky voor het eerst. De neus is geweldig maar het palet en afdronk bleven wat achter. Gisteren (6 maart) nog maar eens proberen.
Misschien was er iets met mijn smaak aan de hand. Ik krijg namelijk voornamelijk peper invloeden. Of… had de whisky misschien meer tijd nodig om te openen.

Op de neus geuren van bitterkoekjes, veel vanille, geschaafd hout en warm hout zoals in een sauna. Ook perzik in blik, nectarines, honing, toffee, basterdsuiker, groene meloen en perenijsjes.

Het palet heeft steenfruit, kaneel, zwarte peper, honing, gember, koffiebonen en hazelnoot.

De afdronk is lang en verwarmend met zwarte peper, kaneel, hout tannines, gember en lichte hout bitters.

Wemyss Malts 25 year old
a quarter passed
Tijdens het proeven vandaag op 6 maart komt deze whisky veel mooier uit. Heel veel vanille en steenfruit in deze whisky. 
Met een druppel water: meer chocolade tonen, cacao poeder , rijper fruit.
Het is een mooie whisky met voor mij misschien iets teveel vanille invloeden. Maar dat is niet gek met zoveel bourbon vaten.
Zeer goed te drinken op vatsterkte en een neus waar ik uren alleen al aan zou kunnen ruiken.
8.7

bedankt voor het lezen!
cheers,

robbert

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *