Een paar weken geleden kwam Wemyss Malts met een nieuwe exclusieve uitgave. Namelijk hun 25 jaar oude whisky met de naam “a quarter passed”.
Een release om de tijd te eren. Tijd… misschien wel net zo belangrijk voor onze godendrank als hout.
Van Wemyss kreeg ik een bijzonder goed gevulde sample opgestuurd van hun nieuwe release.
Wemyss is opgericht in 2005. Een echt familie bedrijf gevestigd in Fife, Schotland. Het zeer imposante Wemyss Castle is het voorouderlijk huis van de familie en sinds 2014 eigenaar en oprichter van de Kingsbarns distilleerderij. Ondanks dat de familie pas in 2005 zelf de whisky industrie in is gestapt zijn er al connecties met de familie Wemyss die terug gaan naar begin 19de eeuw ! Rond 1824 om precies te zijn want toen werd door John Haig de Cameronbridge distilleerderij gebouwd op de grond van de familie Wemyss.
Maar laten we het over de whisky zelf hebben.
Het verhaal gaat dat voor deze whisky ze door heel Schotland hebben gezocht naar vaten die 25 jaar lang op ex bourbon vaten hebben gelegen. Nou geloof ik echt wel dat ze hebben gezocht naar whisky’s uit heel Schotland om te kijken wat de beste blend samenstelling zou zijn. Echter wist een klein vogeltje mij te vertellen dat deze blend uiteindelijk bestaat uit 100% Speyside whisky’s.
De whisky’s hebben 16 jaar apart van elkaar gerijpt op ex bourbon vaten. Zijn toen “gehuwd” en zijn vervolgens gezamenlijk de laatste 9 jaar gaan rijpen in first fill bourbon vaten. Welke whisky’s er in zitten is trouwens onbekend.
De whisky is gebotteld op een vatsterkte van 53.6% en er zijn 1500 flessen gebotteld
Op 2 maart proefde ik deze whisky voor het eerst. De neus is geweldig maar het palet en afdronk bleven wat achter. Gisteren (6 maart) nog maar eens proberen.
Misschien was er iets met mijn smaak aan de hand. Ik krijg namelijk voornamelijk peper invloeden. Of… had de whisky misschien meer tijd nodig om te openen.
Op de neus geuren van bitterkoekjes, veel vanille, geschaafd hout en warm hout zoals in een sauna. Ook perzik in blik, nectarines, honing, toffee, basterdsuiker, groene meloen en perenijsjes.
Het palet heeft steenfruit, kaneel, zwarte peper, honing, gember, koffiebonen en hazelnoot.
De afdronk is lang en verwarmend met zwarte peper, kaneel, hout tannines, gember en lichte hout bitters.
bedankt voor het lezen!
cheers,
robbert