Hey people,
Vandaag een fles die een tijdje terug onwijs werd gehyped ! Een unnamed speyside gebotteld door van wees en volgens de geruchten moest dit een macallan zijn! 13 jaar oud en dat voor 5 tientjes.
Iedereen had het er over en de eerste cijfers kwamen binnen op whiskybase… 90, 88, 90, 92, 88. Al snel had deze whisky een score van rond de 88 en hoger gemiddeld… en toen ik toch een kado moest bestellen voor een vriend bij whiskybase…. Heb ik mezelf laten verleiden door de cijfers… tegen beter weten in…..
Ik heb niks met macallan. Nee… dat ze ik verkeerd. Ik heb niks met de hedendaagse macallan. En dan met name de distilleerderij bottelingen. Een slap aftreksel van wat het vroeger was. Helaas. Maar soms heeft een onafhankelijke bottelaar een hele toffe uitvoering. Heel soms.
Voor €50 heb ik me dan dus toch laten verleiden om deze whisky te kopen. Want ja… een 13 jaar oude macallan voor 5 tientjes is natuurlijk geen geld.
De fles arriveerde snel en diezelfde avond plopte ik vol verwachting de kurk er af. En ja hoor…. Dat dacht ik al. Dit was voor mij zeker geen 90 punten. Ik heb me laten verleiden door de goeie prijs en de flippers die de punten omhoog wilde krikken. Want het is natuurlijk een macallan dus dat kan nog wel eens geld waar worden. Maar nee. De “echte” cijfers sijpelde binnen. 80, 84, 82, 86… toch stiekem wel een koude kermis.
Is het daarom een slechte whisky. Nee hoor. Maar macallan is gewoon niet helemaal mijn ding en kwam uiteindelijk na verschillende keren proeven op 86 punten uit. Wat nog steeds een mooi cijfer is.
Want zeg nou zelf… voor die 5 tientjes is het toch zeker het proberen waard. Maar… ik had er wel meer van verwacht.
Op de neus vliegt de zwavel meteen de neusvleugels aan. Gelukkig houd ik persoonlijk wel van zwavelachtige whisky’s. Verder kaneel, geel fruit en shortbread. Hij is vettig en zoet en zeer fruitig.
Het palet heeft rood fruit, geel fruit, zwavel en is romig en zurig met witte peper en ook hier veel fruit met lichtelijk wat sherry invloeden.
De afdronk is verwarmend en medium lang met sappig fruit, zuur en wat hout bitters, vette olie en fruit.
Al met al een prima whisky. Maar… feit blijft dat ik me heb laten verleiden haha. Ik merk dan ook dat de whisky steeds dieper in de kast beland en in de vergetelheid raakt. Dus tijd om hem weer wat naar voren te schuiven.
Bedankt voor het lezen.
Cheers,
Robbert.