Unnamed speyside 2009, the ultimate, van wees

Hey people,

Vandaag een fles die een tijdje terug onwijs werd gehyped ! Een unnamed speyside gebotteld door van wees en volgens de geruchten moest dit een macallan zijn! 13 jaar oud en dat voor 5 tientjes.

Iedereen had het er over en de eerste cijfers kwamen binnen op whiskybase… 90, 88, 90, 92, 88. Al snel had deze whisky een score van rond de 88 en hoger gemiddeld… en toen ik toch een kado moest bestellen voor een vriend bij whiskybase…. Heb ik mezelf laten verleiden door de cijfers… tegen beter weten in…..

Dyslexie, moeite met lezen, slechtziend, of wil je gewoon liever luisteren ? Klik dan hier.

Ik heb niks met macallan. Nee… dat ze ik verkeerd. Ik heb niks met de hedendaagse macallan. En dan met name de distilleerderij bottelingen. Een slap aftreksel van wat het vroeger was. Helaas. Maar soms heeft een onafhankelijke bottelaar een hele toffe uitvoering. Heel soms.

Voor €50 heb ik me dan dus toch laten verleiden om deze whisky te kopen. Want ja… een 13 jaar oude macallan voor 5 tientjes is natuurlijk geen geld.

De fles arriveerde snel en diezelfde avond plopte ik vol verwachting de kurk er af. En ja hoor…. Dat dacht ik al. Dit was voor mij zeker geen 90 punten. Ik heb me laten verleiden door de goeie prijs en de flippers die de punten omhoog wilde krikken. Want het is natuurlijk een macallan dus dat kan nog wel eens geld waar worden. Maar nee. De “echte” cijfers sijpelde binnen. 80, 84, 82, 86… toch stiekem wel een koude kermis.

Is het daarom een slechte whisky. Nee hoor. Maar macallan is gewoon niet helemaal mijn ding en kwam uiteindelijk na verschillende keren proeven op 86 punten uit. Wat nog steeds een mooi cijfer is.

Want zeg nou zelf… voor die 5 tientjes is het toch zeker het proberen waard. Maar… ik had er wel meer van verwacht.

Op de neus vliegt de zwavel meteen de neusvleugels aan. Gelukkig houd ik persoonlijk wel van zwavelachtige whisky’s. Verder kaneel, geel fruit en shortbread. Hij is vettig en zoet en zeer fruitig.

Het palet heeft rood fruit, geel fruit, zwavel en is romig en zurig met witte peper en ook hier veel fruit met lichtelijk wat sherry invloeden.

De afdronk is verwarmend en medium lang met sappig fruit, zuur en wat hout bitters, vette olie en fruit.

Al met al een prima whisky. Maar… feit blijft dat ik me heb laten verleiden haha. Ik merk dan ook dat de whisky steeds dieper in de kast beland en in de vergetelheid raakt. Dus tijd om hem weer wat naar voren te schuiven.

Bedankt voor het lezen.

Cheers,

Robbert.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *