Een tijdje terug kwam ik deze kruik variant tegen van Tullamore Dew. Ik had thuis een jaren 70 kruik van Tullamore Dew dus een mooi excuus om ze eens naast elkaar te zetten en te kijken wat nou het verschil is.

Tullamore Dew is een blend van graan en pot still Ierse whiskey. Wat opvallend is dat de kruik variant €50 kost terwijl de liter variant in de actie voor €20 te koop is.

Ik vroeg daarom even aan Dennis Hendriks (mr Irish) of er verschil in zat omdat het prijs verschil zo hoog is. Dennis vertelde mij dat er gewoon dezelfde whisky in zit. Dus de kruik variant koop je echt voor de looks. Maar je bent stiekem wel een beetje een dief van je eigen portemonnee.

Op de neus geuren van honing en vanille. Sherry, appels, vers brood bij de bakker, alcohol en citrus.

Het palet heeft zoet fruit, witte peper, appels, citrus, honing, vanille, een beetje een metaal toets en wat tannines van het hout.

De afdronk is kort met een wat metaalachtige smaak. Je merkt dat de whisky nog erg jong is. Verder is het zoet, houterig en kruidig.

tullamore dew 2022
In gedachten houdend dat dit de grootste concurrent van Jameson Irish Whiskey is drink ik toch echt veel liever een Tullamore Dew dan een Jameson.
8

Dan nu tijd voor de jaren 70 variant. De meeste weten… ik ben groot liefhebber van de whisky’s uit de 70’s 80’s en soms ook 90’s. De 50’s & 60’s vind ik over het algemeen wat minder maar in de jaren 70 en 80 maakte ze echt geweldige whisky’s en dus geweldige blends. Op marktplaats vond ik dit kruikje voor €50. Dit is ongeveer de helft van de prijs wat hij zou kosten als je hem over koopt van iemand dus ik had een goeie deal.

Zoals zo vaak bij oude whisky’s brak de kurk wel af maarja… zeefje er bij (ik gebruik altijd een koffie filter) in een lege oude whisky fles. Kurk er uit halen en weer terug in zijn originele fles maar met een reserve kurk. (Bewaar daarom altijd een handje kurken).

De neus ruikt lekker oud. Je zou bijna kunnen zeggen muffig. Met een iets sherry achtige Vibe. Veel geel fruit. Een pepertje. Ruikt echt als een whiskey met karakter!

In de slok is dat karakter opeens weg. De whiskey is opeens super zacht en toegankelijk. Met vanille en een soort butterscotch. Droog en stoffig wel. Maar duidelijk Iers qua smooth mondgevoel.

De afdronk is droog qua mondgevoel maar laat een vettige laag achter op het gehemelte. Wel vrij kort helaas maar een mooie whiskey uit vervlogen tijden.

tullamore dew 1970
Tsjah zo zie je maar weer. Vroeger was (bijna) alles beter. Aangezien ik ze beide voor €50 had weet ik wel waar ik mijn tientjes aan zou spenderen…
8.4

Bedankt voor het lezen.

Cheers,

Robbert.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *