Tri Carragh (bowmore, blair athol, dalrymple, glen garioch, inchgower, aultmore)

Vandaag een hele waslijst aan reviews! Maar liefst 6 stuks van de onafhankelijke bottelaar Tri Carragh. Een onafhankelijke bottelaar die mij al langer bekend is maar nu eindelijk groots naar Nederland komt en sinds vandaag de nieuwe toevoeging is aan het portfolio van High Spirits.

Vandaag checken we een geweldige dalrymple, een aultmore sherry beuker, een 27 jaar oude bowmore en nog veel meer lekkers. Lekkers ? Jazeker ! Want geen enkele whisky vandaag scoort onder de 85 punten voor mij.

In het tijdschrift Whisky Passion heb ik vorig jaar een artikel mogen schrijven over Tri Carragh. Hiervoor had ik een interview met Ola, een van de oprichters van Tri Carragh. Ryan (de andere oprichter) ken ik goed door het contact vanuit mijn werk voor een andere importeur.

Met hun geschiedenis en de nodige whisky’s die ik van Ryan heb mogen proeven kunnen we wel zeggen dat we er een mooie onafhankelijke bottelaar bij hebben in nederland.

Wil je meer lezen over Tri Carragh check dan zeker even Whisky Passion nummer 4 van 2024.

Dalrymple 2013, 59.3%, 1st Fill Oloroso Sherry Hogshead Finish.

Op de neus geuren van boerderij funk, kruidnagel, gebruikte koffie poeder en de geur van een garage waar aan auto’s wordt gesleuteld. Ook matcha, hout, parfum en laurierblad.

Het palet heeft smaken van tandpasta, koetjesrepen, zoete sherry, walnoten, hazelnoten, witte peper, dennen, nep leer en oude gebakken boter.

De oude gebakken roomboter gaat door in de afdronk en verder smaken van een kaneelstok van de kermis, leer, sigaren en chocola.

Dalrymple 2013
Het is funky, zoet, tabak en een beetje goor.
Dit is een top botteling. 
Gaat onwijs goed samen met franse salers kaas !
8.8

Blair Athol 2012, 51.6%, 1st Fill Port Barrique.

Op de neus is de whisky behoorlijk creamy met geuren van aardbeien, zoethout, cruesli, karamel blokken, zwarte peper en bessen.

Het palet heeft smaken van donker fruit, bouillonblokjes, rozenblaadjes, viooltjes, zwarte peper, mos, vruchten thee, kersen en lavendel.

De afdronk heeft smaken van kersen, vruchten thee, amandelen en port.

blair athol 2012
Mooi mondgevoel, kleine tinteling van de peper. Niet te zoet, de finish neemt niet de overhand al is hij wel goed te proeven in de afdronk.
8.6

Glen Garioch 2013, 54.7%, 1st Fill Sherry Hogshead.

Op de neus heeft deze whisky geuren van witte peper, perzik in blik en een old fashioned cocktail geuren. Verder sinaasappelschil, shortcake en hoe langer je de whisky laat staan, hoe fruitiger deze gaat ruiken.

Het palet heeft smaken van merlot, citroen en best wel wat zwarte peper. Ook schotse fudge, sherry en bloedsinaasappel.

De afdronk heeft best wat tannines en smaken van een fruit punch en zwarte peper.

glen garioch 2013
Voor mij net iets teveel peper om hem een 87 te geven. Maar het is zeker close ! Wederom een mooie finish. De sherry zit er in maar neemt nooit de overhand.
8.6

Inchgower 2006, 51.7%, 1st fill bourbon barrel.

Op de neus gebakken boter, vanille stokjes, toffee, rode appels, witte peper, citroensap en glazuur.

Het palet heeft witte peper, bananenkwark, toffee, nougat en wat fruit zuurtjes.

De adronk heeft fruit zuurtjes, kaneel, witte peper en hout.

inchgower 2006
Goeie sipper, fruitig en zoetig. Beetje een kick van de peper. Prima dram
8.6

Aultmore 2008, 55.4%, 1st fill sherry oloroso hogshead.

Op de neus… wauw…. sherry galore! Maar van die mooie oude stoffige style sherry. Kwaliteitsvaten dus. Geuren van Maraschino kersen, een stoffige zolder, appel kaneel en rozijnen mix en zwarte peper.

De whisky heeft een vol mondgevoel en is dik en stroperig. Met smaken van sigarenkistjes, sigaar bladeren, Chinese 5 spice, gekarameliseerde appel op een stok en appel cider.

De afdronk heeft appel cider, warme sherry, eiken, espresso, kaneel en zwarte peper.

aultmore 2008
Veel sherry invloeden. Daar moet je van houden. Maar de sherry is echt die mooie beetje ouderwetse sherry style die ik zo lekker vind.
8.7

Bowmore 1997, 53.1%, refill sherry butt

Op de neus heeft deze whisky geuren van zeelucht, houtskool, natte kiezels, turf, citroenschillen, gedroogde ham, pekelvlees, en een hele zachte hint van tropisch fruit komt omhoog als je het glas de tijd geeft om te ademen.

hier zit meer fruit! Yes. Ik was bijna bang dat dit een heavy peated bowmore zou zijn. Verder zit er in het palet smaken van turf, zout, ananas, tropisch fruit, zoete rook en kersen snoepjes.

De afdronk is vrij lang met zwarte peper, hout, fruit, rook en hij is zelfs een beetje medicinaal te noemen.

bowmore 1997
Misschien niet de meest fruitige bowmore die ik ooit heb gehad maar wel de meeste peaty bowmore die ik ooit heb gehad. Wat met zo’n leeftijd toch best knap is !
8.9

Een flinke lijst die we hebben beschreven. Hopelijk krijgt Tri Carragh een mooi welkom in Nederland.

Bedankt voor het lezen.

Cheers,

Robbert.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van confessions of a whisky freak

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder