Hey people,

Als ik op vakantie ben in Frankrijk probeer ik daar elke week een leuk flesje whisky te scoren in de supermarkt. Vaak zijn de whisky’s daar ook iets goedkoper dan in Nederland.

Vandaag bespreken we een whisky die ik tijdens mijn vakantie in Frankrijk vond in 2020.

De Tormore 14 jaar oud.

Met de whisky’s van Tormore was ik nog compleet onbekend. Maar ik ben natuurlijk altijd opzoek naar nieuwe whisky’s dus toen mijn oog viel op deze fles van een distilleerderij waar ik ook nog niet eerder van had gehoord… nam ik hem natuurlijk mee.

In Frankrijk heb ik voor deze whisky €43 betaald. Hier in Nederland zit je tussen de €50 en de €60 voor deze whisky.

Tormore is is een verbastering van het Schots-Gallische woord: “torra mhoir” wat staat voor “de grote heuvel”.

De whisky van Tormore zie je niet super veel staan. En dat komt omdat het grootste gedeelte van de whisky gebruikt wordt in blends zoals bijvoorbeeld die van Chivas Regal. Maar soms duikt er ook een Tormore van een onafhankelijke bottelaar op.

Tormore is onderdeel van Pernod Ricard. En een leuk feitje is dat in 1991 Pernod Ricard hun “caledonian malts” introduceerde als tegen geluid op de classic malts van Diageo. Origineel zat in dit rijtje ook Tormore. Maar deze is later vervangen door Scapa.

De 14 jaar oude expressie is gerijpt in Amerikaanse eiken vaten en is kort samengevat fruitig en soepel te noemen.

Leuk is wel dat ze bij deze whisky werken met batches. Elke batch kan dus een klein beetje verschillen van elkaar.

Op de neus heeft de whisky geuren van: rode appel, citroen, vanille, amandel en wat ik grappig vond was dat heel zacht op de achtergrond de geur van een uitgebrande open haard mij tegemoet kwam.

In het palet zit wat meer spice, duidelijk citrus, hout tannines, gember, maar ook zeker cacao.

De afdronk is droog met wat hout bitterheid, wat verdunde honing en is kort te noemen.

De whisky is echt een easy sipper te noemen. Niks te moeilijk. Eerder misschien zelfs een beetje makkelijk… gewoon benen omhoog. Serietje aan. En lekker kijken met een whisky in je hand.

€60 vind ik wel een beetje teveel geld voor deze whisky. Rond de €50 zit je zeker goed voor wat je ervoor krijgt.

Bedankt voor het lezen.

Cheers,

Robbert.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *