Douglas Laing released een nieuwe serie binnen hun “old particulair” range. Namelijk de “red wine cask collection”. Een hele mond vol kunnen we wel zeggen.
De eerste release is een 13 jaar oude Tormore die een finish heeft gehad op een Tempranillo wijn vat.
Laten we er snel dieper in duiken!
Tempranillo (voor de niet wijndrinkers) is een Spaanse rode wijn en dus de eerste wijn soort in deze serie. Het is trouwens de eerste keer dat de old particulair range zo’n serie krijgt. En ondanks dat ik rode wijn vaten vaak moeilijke vaten vind voor whisky ben ik toch erg benieuwd ernaar. Ik bedoel maar… hoe kom je er het beste achter wat wel en wat niet werkt door een beetje “trial and error” toch ?
De whisky’s worden echter niet zomaar op een willekeurig vat gegooid. Nee, Cara Laing zoekt per whisky uit wat het best er bij past en wat het beste de whisky complimenteert of aanvult.
In het geval van de Tormore zochten ze naar een wijn die het zachte en fruitige karakter van de whisky complimenteert en zo kwamen ze uit op de tempranillo wijn.
De whisky is elke 3 a 4 weken gesampled tijdens zijn finish van 6 maanden zodat de whisky niet overpowered werd door de wijn invloeden uit het vat.

De whisky is uiteraard zoals alles bij Douglas Laing niet bijgekleurd en niet koud gefilterd. Er zijn 407 flessen gekomen uit het single cask en hij is gebotteld op 48.4%.
Op de neus geuren van een rode wijnvlek in een tafelkleed, aardbeien in een bak water, een oude leren riem, kersen, frambozen waterijsjes, eucalyptus, vers geraspte nootmuskaat en wijn tannines.
Het palet heeft rode wijn, Chinese 5 spice, hout, kersen, rood fruit, eucalyptus en een vleugje kaarsvet. Ook geraspte gember en wat wasabi komen voorbij.
De afdronk heeft wasabi, gember, rode wijn, zwarte peper en uiteraard wat tannines van de wijn.
Bedankt voor het lezen.
Cheers,
Robbert.