Torabhaig 2017, legacy series, batch 1

Hey people!

Vandaag bespreken we de nieuwe distilleerderij op het eiland Skye. Dit is de eerste legale distilleerderij op het eiland in bijna 200 jaar!

Torabhaig is dus de nieuwe aanwinst in whisky land. sinds 2017 zijn ze begonnen met destilleren en is nu dus na 3 jaar klaar om whisky te mogen heten. En natuurlijk knallen we er dus meteen na 3 jaar een inaugural release uit.

Het regende first releases het afgelopen jaar, dus laten we ook maar even kijken wat ze bij Torabhaig maken.

De whisky is dus nog erg jong met zijn 3 jaar oud, maar natuurlijk wil je de wereld laten zien wat je produceert. En waarschijnlijk moet er natuurlijk ook gewoon wat geld verdient worden na 3 jaar. Want from the wind we cannot live zoals we hier in Nederland zeggen.

Ze zijn niet zuinig geweest in ieder geval met hun eerste release. Want van deze whisky zijn er 32000 flessen beschikbaar. Al was het meeste eigenlijk wel meteen weg. De whisky was natuurlijk weer zeer gewild. Ook onder de bottle flippers uiteraard. De originele prijs lag rond de €55. De goedkoopste aangeboden op whiskybase is nu €92… de duurste €180…. tsjah.

Dankzij wijnhandel barrique (op instagram bekend als whisky en meer) kon ik aan een flesje komen van deze gewilde fles.

De whisky is gebotteld op 46%. Is non chill filtered en is niet bijgekleurd. De whisky heeft 3 jaar gerijpt op first fill bourbon vaten. De mout heeft een fenolgehalte van 50 PPM. Dit is ongeveer net zo hoog als Ardbeg.

Maar… hoe is de Torabhaig nou eigenlijk?

Had je me dit blind gegeven had ik gedacht aan een jonge en milde caol ila. Je ruikt de zee. De ziltigheid. De turf is licht medicinaal te noemen. De geuren van een verkoold stuk hout en er zitten citrus geuren in. Ook een beetje gras en lichte vanille.

Het palet is fris, hier zit meer zoete peer en een fijne rokerige smaak. Maritiem, nat houtskool, zonnebloemolie en een klein zwart pepertje.

In de afdronk merk je dat de whisky nog jong is. De afdronk is vrij kort en met een flinke schep turf. Ook komt er een lichte bitterheid vrij.

Jong en met potentie. Zo kan je deze whisky wel omschrijven.
Voor zijn originele prijs geen weggegooid geld. Maar de eerst volgende die ze uit brengen zie ik graag pas over 2 of 3 jaar 🙂

Maar volgens mij gaan ze elk jaar een batch uitbrengen. Op die manier gaan ze naar de 10 jaar oude Torabhaig toe.

Bedankt voor het lezen!

Cheers,

Robbert.

Luister hieronder naar de drop or dram whisky podcast over de torabhaig distilleerderij.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *