Timorous beastie blended malt

Hey people!

Na de rock island en the epicurean is het vandaag tijd voor de volgende whisky die we bespreken uit de remarkable regional malts serie van Douglas Laing.

Dit keer reizen we dus af naar de regio van de highlands met een heerlijk glas timorous beastie.

Maar voor we het over de whisky gaan hebben. Laten we het eens over de regio hebben.

Geografisch gezien zijn ‘The Highlands’ Schotlands grootste gebied. Het is hiermee dus ook gelijk het grootste whiskygebied. Mocht je hier enkele distilleerderijen gaan bezoeken tijdens je trip naar schotland, dan ben je aardig wat tijd kwijt. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Speyside, waar alles wat geconcentreerder bij elkaar ligt.

The Highlands is verantwoordelijk voor ongeveer 25% van de whiskyproductie, maar als je de Speyside mee rekent loopt dit op tot wel meer dan 85% van de Schotse whiskyproductie.

De highlands zijn zo groot dat de smaken van de whisky’s uit een lopen. Zo heb je bijvoorbeeld ardmore die een gerookte whisky maakt in de highlands maar over het algemeen kan je wel vast stellen dat de highlands volle en kruidige whisky’s maken.

Een van de meest bekende en bezochte distilleerderijen in The Highlands is de Glenmorangie Distillery in Tain. Hier worden al sinds 1843 whisky’s geproduceerd. Hier zijn de Glenmorangie copper stills te vinden, de grootste in Schotland. Deze stills reiken hoger dan 5 meter!

Oké. Dan nu tijd om het over deze kleine muis te hebben!

Gemaakt van 100% malted barley. De whisky is een blend van onder andere Dalmore, Glengoyne, Glen Garioch & Blair Athol.

De whisky is non chill filtered en niet bij gekleurd en heeft een abv van 46.8%.

De whisky opent op de neus met chocolade, sultanta koekjes, ontbijtgranen, honing, een spicy punch in de neus. Hout, caramel, butterscotch, vers gemaaid gras en fruit.

Het palet start met heel veel zoetigheid, olie achtig, vettige structuur, beetje een fris mint smaakje, hout tannines die je mond samen trekken. Spicyness van peper en kruidnagel.

De afdronk is kort en vlakt snel af. Heeft een bitterheid van hout en chocolade sultana koekjes.

De naam timorous beastie is natuurlijk afgeleid van het geweldige gedicht “to a mouse” van Schotlands dichter Robert burns. Volgens de legende was burns aan het ploegen in de velden en vernietigde hij daarbij per ongeluk een muizennest. De muis had het nest nodig om de winter te overleven.

Hier onder kan je het gedicht lezen op de foto. Het hele gedicht paste niet op 1 bladzijde. Dus het laatste stuk staat er onder getypt.

Bedankt voor het lezen!

Cheers,

Robbert.

Still thou art blest, compar’d wi’ me
The present only toucheth thee:
But, Och! I backward cast my e’e.
On prospects drear!
An’ forward, tho’ I canna see,
I guess an’ fear

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

2 gedachten over “Timorous beastie blended malt

 1. boen zegt:

  Kijk zo leer je nog eens wat. Ik kende het gedicht niet en vanaf de foto is het lastig te lezen , maar als je het intoetst op internet dan vind je het complete gedicht met verklarende tekst.
  De dichter heeft weinig medelijden met de muis. Het enige dat hij hem toevoegt is dat hij niet de enige zal zijn ,die zijn toekomst ziet sneuvelen en moet dealen met de huidige situatie. Ook al ziet het er somber voor hem uit met de winter voor de boeg.
  Ik heb een paar jaar terug ook iets dergelijks meegemaakt bij het spitten in mijn tuin. Plotseling had ik een grondnest met hommels verstoord. Ik heb het zo goed mogelijk hersteld ,maar ik denk dat het helaas vergeefse moeite was. De structuur van het nest was complex. Ik heb wekenlang rondgelopen met het gevoel dat ik iets heel kostbaars had vernield en als ik er nu aan denk krijg ik het weer benauwd. Ik durf tegenwoordig amper meer een schop in de grond te zetten.
  Onze dichter houdt duidelijk meer afstand tot de materie. Dat zal denk ik de reden zijn dat hij dichter is en ik whiskyliefhebber. Al sluit het een natuurlijk niet het ander uit.
  Nou ja, toch weer wat poezie bijgespijkerd, dankzij Robbert. Gelet op de ingredienten zal de whisky ook wel smaken, maar het bijbehorende verhaal vind ik al top.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *