Sinds 1 mei is het Deense merk THY verkrijgbaar in Nederland dankzij importeur Hogshead Imports. De lancering gaat gepaard met een onwijs gave tasting kit die zeker de moeite waard is om aan te schaffen als je het merk beter wilt leren kennen.

Bij de tasting kit zit ook een live tasting die wordt gegeven op 31 mei om 20:00 uur. In de kit zitten 7 samples waaronder dus de core range waar we het vandaag over gaan hebben.

De tasting kit kan je kopen bij bijvoorbeeld Whiskybase.

Thy whisky (thy spreek je uit als “thu”) maakte zijn eerste stappen rond 2015. Op dat moment werd er volop geëxperimenteerd maar sinds 2019 staat er een 1000 liter pot still en waren alle benodigde verbouwingen compleet. De officiële opening was dan ook in 2019 voor Thy ondanks dat ze al zo’n 4 jaar whisky stookte.

Thy zou je een beetje kunnen vergelijken met bijvoorbeeld Lochlea. Ze verbouwen zelf alle granen op hun landgoed wat ondertussen in handen is van de 8ste generatie. Het is een echte single estate whisky, dus alles van A tot Z gebeurd op het landgoed. Ook gebruiken ze hun eigen turf uit hun eigen veenmoeras en wat turf is voor de Schotten is beukenhout voor de Denen. Voor heel veel dingen wordt beukenhout gebruikt in Denemarken dus ook bij Thy maar dan om hun mout te drogen zoals je dus ook met turf kan doen.

Onder andere de bøg (Deens voor beuk) whisky’s worden op deze manier gemaakt.

De eerste uit de core range die we bespreken is de THY whisky. Gemaakt van 88% odyssey pale malt en 12% beukenhout gerookte mouten. Bij THY zijn ze net zo open en eerlijk in hun whisky als bij bijvoorbeeld Ardnamurchan dus alles is te vinden online. Zo weten we dat de oudste whisky uit 2019 komt en de jongste uit 2020. Zo zijn er 4 bourbon vaten gebruikt, 11 oloroso sherry vaten & 4 PX vaten. Allemaal volledige rijpingen. Zelf vind ik het erg fijn als distilleerderijen zo open zijn over hun producten. Er zijn 4800 flessen beschikbaar en de whisky is gebotteld op 48%.

Alle whisky’s zijn niet bijgekleurd of koud gefilterd.

Op de neus geuren van chocolade melk, sauna hout, rozemarijn, citroen, grapefruit, frisse kruiden, ontbijtgranen, honing en een lichte rokerige geur.

Het palet heeft smaken van verbrand hooi, warme appels, hout, mout, sherry, noten, cacao en kaneel.

De afdronk heeft kaneel en is kruidig. Ook warm hout en noten.

thy
Bij de tasting kit zitten zakjes met verschillende soorten graan. Ik zeg altijd proef ook even het graan. Het is onwijs gaaf om de smaak uit het graan zo goed terug te herkennen in de whisky. En dat is precies wat hier gebeurd.
8.4

De volgende whisky is de spelt-rye. Thy’s Deense kijk op de rogge whisky. Volledig gerijpt in Amerikaanse nieuwe eiken vaten en gebotteld op 48.5%. De mash bill hier is 60% rye, 30% barley, 10% spelt. Alle whisky is gedestilleerd in 2019 dus de whisky is zo’n 5 jaar oud. Er zijn 14 vaten gebruikt van allemaal dus nieuw Amerikaans eiken en er zijn 2900 flessen gebotteld.

Op de neus kruidigheid van de rogge, vanille, veel eiken, karamel, kruidachtig en bananen schil. Ook citroenzuurtjes, gember thee, warme noten, sigarendoosjes en hooi.

Het palet heeft kruiden gepaard met exotisch fruit, perzik uit blik, rogge, meergranen koekjes, nootmuskaat, vanille en de smaak van gekarameliseerde appel op een stok.

De afdronk heeft duidelijk rogge, peper en is kruidig. Ook eiken, karamel en appel.

tHy spelt-rye
Ik ben niet de grootste rogge liefhebber ter wereld. Dat is algemeen bekend maar ik kan wel proeven dat het goed lijkt op rogge whisky’s die ik eerder heb gedronken.
8.3

De laatste in de core range is de bøg. Een interessante whisky waarbij de mouten dus voor zo’n 16 uur gedroogd worden onder een “vuur” van beukenhout.

Aangezien het hier om hout gaat vroeg ik me wel af hoe dit in zijn werk gaat. Daar hadden ze bij Thy gelukkig snel een antwoord op. Ze gebruiken kleine stukjes beukenhout in de rookoven van de mouterij en spuiten deze nat om te voorkomen dat het gaat vlammen. Ze handhaven een zeer lage temperatuur van de rook om kleurvorming en karamellisatie van de mout te voorkomen. Roken duurt tussen de 13 en 24 uur per batch met dus een gemiddelde van 16 uur.

De bøg is gemaakt van 95% gerookte mouten en 5% niet gerookt. Qua rokerigheid zouden we hier van medium peated spreken. Alles is gedestilleerd in 2020 en dat maakt de whisky dus 4 jaar oud. Voor deze whisky is er de keuze gemaakt van 10 oloroso sherry vaten, 3 PX en 1 palo cortado. Gebotteld op 50% en 3100 flessen beschikbaar.

Op de neus geuren van warme as, houtrook, een groot stuk vlees op de barbecue, geroosterd brood en gerookte vijgen. Ook perzik, ananas op een barbecue, sherry, vanille en honing.

Het palet heeft hout, ongebakken bacon, rokerige mout, zure groene appel, as, sherry, onrijpe peer, passievrucht en iets wat me een beetje doet denken aan benzine. Die smaak die je in je mond krijgt tijdens het tanken van de auto.

De afdronk heeft as, verbrand hout, zwarte peper, mout en is wat zurig.

thy bøg
Nieuw, interessant, leuk. Al met al een prima en variërende core range waar voor een ieder wat te vinden is. Mijn persoonlijke favoriet is de bøg.
8.5

In de tasting kit zitten ook nog wat cask samples. Ik ben benieuwd hoe die gaan bevallen! Ik heb in iedergeval zin gekregen om ze te ontdekken.

Bedankt voor het lezen.

Cheers,

Robbert.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *