Het gebeurt niet vaak dat ik word uitgenodigd voor een etentje om een 40 jaar oude whisky te proeven en als je dan voor dat etentje ook nog moet bedanken omdat je niet kan die dag is dat best wel even balen.
Gelukkig bestaan er zulke helden zoals Herman van der meij ook wel bekend als de liquid storyteller die dan vraagt:
“Als jij erover wil bloggen, stuur ik je een sample Singleton of Glen Ord 40 op…..wat is je adres?”
Nou die kans sla ik niet af ! Want dit soort whisky drink je waarschijnlijk maar 1x.
The singleton 40 is de laatste whisky uit de Epicurean Odyssey Series. De voorgangers waren een 38 en 39 jaar oude whisky en met deze 40 jaar oude kneiter wordt dit drieluik afgesloten.
Uiteindelijk zijn er 1716 flessen beschikbaar en er is een heel peloton aan vaten open gebruikt om deze whisky tot stand te krijgen ! Denk aan refill hogsheads en butts, ex bourbon, ex pedro ximinez, ex rum en ex oloroso. En…. Dan ook nog een finish in twee ex zacapa vaten!
Kosten nog moeite zijn gespaard kunnen we wel zeggen.
Het proces van al deze vaten is wel even de moeite om te vermelden. De whisky heeft 12 jaar gerijpt op refill Hogsheads en butts. Na deze periode besloot master blender Maureen Robinson de whisky te verdelen en verder te laten rijpen in de bovengenoemde vaten. ex bourbon, virgin pedro ximinez, ex rum en virgin oloroso. De whisky is daarna weer gehuwd in ex zacapa XO en Zacapa royal vaten.
Vermoedelijk is deze finish 3 tot 6 maanden geweest aangezien de distillers editions van de classic malts ook deze lengte gebruikt.
De whisky is afgevuld op een sterkte van 45.9% abv.
Laten we snel gaan proeven!
Op de neus steenfruit, tropisch fruit, gegrilde ananas, gedroogde vruchten en gewelde rozijnen. Ook witte chocolade, boerenjongens, potloden en een zachte wax laag. Verder perenijsjes en gedroogde sinaasappel schillen.
Het palet heeft tropisch fruit, gekarameliseerde appel op een stok, fijne zoete rum invloeden, fruitige wax, cacao poeder en overrijpe banaan. Ook kaneel, potloodslijpsel en rozijnen.
De afdronk start met wax en witte peper. Hij is medium lang tot lang en licht droog trekkend in de wangzakken. slechts een klein beetje tannines van het hout en ook hier tropisch fruit.
Dit soort whisky’s behandel je natuurlijk met het grootste respect en geef je goed de tijd. Want zoals ik al zei…. Dit drink je waarschijnlijk maar 1 keer. Het blijft bijzonder om zulke whisky’s te kunnen en mogen drinken. Herman onwijs bedankt voor deze uiterst mooie kans.
Ook leuk om te vermelden is dat Monk in Groningen sinds kort Singleton Ambassadeur is geworden. Dit betekent dat je de bijzonderdere whisky’s daar uiteraard kan verkrijgen.
Bedankt voor het lezen.
Cheers,
Robbert.