Sommige whisky’s beschouw ik als een once of a lifetime experience. Daar valt de whisky van vandaag toch zeker onder.
Want hoe vaak drink je nog een echte oude macallan. Flessen van dit kaliber gaan tegenwoordig met gemak richting de €5000 of er boven. En…. Worden daarom (opzich begrijpelijk) vaak dicht gelaten.
Soms is er toch een liefhebber/enthousiasteling/gek die toch een fles opentrekt. De “gek” in deze kwestie is Maarten voor de Poorte. De eigenaar van Slijterij Post.

Via Maarten kon ik aan een sample komen want Maarten had een fles weten te bemachtigen en gelukkig trok hij hem (bij genoeg animo) open om te delen met medeliefhebbers. Zoals het natuurlijk eigenlijk ook gewoon hoort bij whisky.
Ik ben geen groot liefhebber van de huidige Macallan whisky’s. Ik vind ze vaak laf en slapjes. Onafhankelijke bottelingen daargelaten natuurlijk. Want daar zit af en toe echt nog wel een heel mooi sappie tussen zoals de “midsummer night’s dream” van SMWS.
Maar vroeger! Ooooh vroeger. Toen Macallan nog de rolls royce onder de whisky’s werd genoemd. En als je deze whisky proeft weet je weer waarom !

Op de neus oud leer en een bibliotheek vol met oude boeken. Veel rood fruit, drop en ik zou willen zeggen zelfs een beetje aards met de geur van herfst bladeren. Ook sinaasappel marmelade, rozijnen, eucalyptus, zoete sigaarbladeren, plakkerige toffee snoepjes en een beetje wax.
Het palet heeft smaken van hout, oude sherry en iets wat ik zou omschrijven als een wat muffige oude mannen parfum (musk?). Rood fruit, koekjesdeeg, jam, sinaasappel, toffee, tabak, witte peper en honing.
De afdronk is lang, en toch ook ietwat houterig, zoute drop, gekarameliseerde rode appel op een stok, cederhout, sinaasappel schil en wat wax.
Eigenlijk zit ik hier gewoon schandalig hard te genieten. Wat is dit lekkere whisky zeg ! 18 jaar gerijpt op sherry wood en afgevuld op “slechts” 43%. Maar wat een power en kracht. Het valt me toch op dat de 43% van vroeger anders lijkt dan die van tegenwoordig. Deze ervaring had ik ook bij deze Ardbeg uit de 70’s op 40%.
Maarten, onwijs bedankt voor deze ervaring.
Bedankt voor het lezen
Cheers,
Robbert.
