Sommige whisky’s beschouw ik als een once of a lifetime experience. Daar valt de whisky van vandaag toch zeker onder.

Want hoe vaak drink je nog een echte oude macallan. Flessen van dit kaliber gaan tegenwoordig met gemak richting de €5000 of er boven. En…. Worden daarom (opzich begrijpelijk) vaak dicht gelaten.

Soms is er toch een liefhebber/enthousiasteling/gek die toch een fles opentrekt. De “gek” in deze kwestie is Maarten voor de Poorte. De eigenaar van Slijterij Post.

Via Maarten kon ik aan een sample komen want Maarten had een fles weten te bemachtigen en gelukkig trok hij hem (bij genoeg animo) open om te delen met medeliefhebbers. Zoals het natuurlijk eigenlijk ook gewoon hoort bij whisky.

Ik ben geen groot liefhebber van de huidige Macallan whisky’s. Ik vind ze vaak laf en slapjes. Onafhankelijke bottelingen daargelaten natuurlijk. Want daar zit af en toe echt nog wel een heel mooi sappie tussen zoals de “midsummer night’s dream” van SMWS.

Maar vroeger! Ooooh vroeger. Toen Macallan nog de rolls royce onder de whisky’s werd genoemd. En als je deze whisky proeft weet je weer waarom !

Op de neus oud leer en een bibliotheek vol met oude boeken. Veel rood fruit, drop en ik zou willen zeggen zelfs een beetje aards met de geur van herfst bladeren. Ook sinaasappel marmelade, rozijnen, eucalyptus, zoete sigaarbladeren, plakkerige toffee snoepjes en een beetje wax.

Het palet heeft smaken van hout, oude sherry en iets wat ik zou omschrijven als een wat muffige oude mannen parfum (musk?). Rood fruit, koekjesdeeg, jam, sinaasappel, toffee, tabak, witte peper en honing.

De afdronk is lang, en toch ook ietwat houterig, zoute drop, gekarameliseerde rode appel op een stok, cederhout, sinaasappel schil en wat wax.

Eigenlijk zit ik hier gewoon schandalig hard te genieten. Wat is dit lekkere whisky zeg ! 18 jaar gerijpt op sherry wood en afgevuld op “slechts” 43%. Maar wat een power en kracht. Het valt me toch op dat de 43% van vroeger anders lijkt dan die van tegenwoordig. Deze ervaring had ik ook bij deze Ardbeg uit de 70’s op 40%.

Maarten, onwijs bedankt voor deze ervaring.

Bedankt voor het lezen

Cheers,

Robbert.

The macallan 18 year old 1972
9.3
Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *