The glenturret 12 years old

Hey people,

In de maand maart staat bij de monnik dranken het merk Glenturret in de schijnwerpers. En dan met name de 12 jaar oude expressie.

Bij Glenturret dachten ze dat de distilleerderij bestond sinds 1775. Maar het blijkt na onderzoek dat hij is opgericht in 1763 en is dus de oudste werkende distilleerderij van schotland. “By hand and heart” is dan ook de slogan van Glenturret.

Wat wordt hier dan mee bedoeld ? Dat ze bij Glenturret nog zoveel mogelijk met de hand doen. Zo is het een van de weinige distilleerderijen waar het bedienen van de mash tun nog met de hand gebeurd. En sinds het begin hebben ze al hetzelfde distillatie proces.

De distilleerderij is gelegen aan de rivier (hoe kon het ook anders) de Turret en hier haalt de distilleerderij dan ook zijn water vandaan. Glenturret is ook een groot onderdeel van de whisky’s van the famous grouse.

Wist je bijvoorbeeld dat de Glenturret distilleerderij een van de eerste distilleerderijen was met een bezoekerscentrum. In 1980 is deze gebouwd en in 1991 had de distilleerderij al 1 miljoen bezoekers gehad !

Sinds 2019 is het bedrijf in handen van de nieuwe eigenaren. Het Franse “the Lalique Group”. Een Frans luxe lifestylebedrijf. In 2020 is Glenturret een complete rebranding ondergaan.

Alles ging op de schop en dat heeft uitgepakt in deze zeer luxe ogende whisky flessen. Vanaf het moment dat ik de eerste foto’s op instagram zag verschijnen was ik verkocht. Dit is hoe je een rebranding moet doen. Top!

Maar laten we het hebben over de whisky.

De whisky’s worden in small batches uitgegeven. Dit is de 2021 editie.

De whisky rijpt op europese en Amerikaanse eiken houten vaten. Hij is afgevuld op 46% abv en is non chill filtered en niet bijgekleurd. Die prachtige donkere kleur komt dus echt door de vaten!

Op de neus sigarentabak, engelse fruitcake, eikenhout maar ook cederhout, gember en citroen. sherry, wat ouds en muf, gedroogd fruit, sigarenkistjes, sinaasappelschil, tijm en rozemarijn.

In het palet veel zoete sherry. Hij is droog met smaken van tabak, eiken, gekonfijte sinaasappel en hij is wat siroop achtig. Verder vanille, pure honing en peper.

De afdronk is medium lang. Begint vol kracht en neem dan snel af tot medium heftig, kruidig, gember, kaneel, leer, donker fruit, siroop, veel eiken, tabak en leer.

Dit is echt helemaal in mijn straatje. Wat zit ik te genieten van deze core range whisky! Er zit echt veel geur en smaak aan en hij drinkt lekker weg maar wel met de juiste power. Ik ben door deze whisky wel erg nieuwsgierig geworden naar hun peat smoke variant.

Bedankt voor het lezen.

Cheers,

Robbert.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *