The exclusive blend 1991

Hey people,

Vandaag een (voor mij) bijzondere whisky. Deze whisky kocht ik namelijk begin 2019 toen ik net een paar maanden daarvoor mijn vriendin ten huwelijk had gevraagd (december 2018).

In 2019 begonnen wij met het plannen van ons huwelijk. We bekijken wat trouwbeurzen en deden wat ideeën op. Zo kwam ik op het idee om een whisky te kopen. Een speciaal voor de bruiloft. Eentje die pas open ging op die dag en pas nadat we getrouwd waren.

Het moest er wel een zijn die een beetje met ons te maken had. Gelukkig was dat niet heel lastig aangezien wij beide uit het jaar 1991 komen dus die keuze was snel gemaakt. Ik kwam tijdens mijn zoektocht toevallig op een fles van David Stirk van de Creative Whisky Company. Een bedrijf wat ondertussen niet meer bestaat maar eentje die mij daarvoor al heel snel had weten te overtuigen. Want ow wat is het jammer dat CWC niet meer bestaat want hun bottelingen waren zo onwijs goed altijd!

Maar goed… ik vond online dus deze fles en had daar mijn zinnen op gezet. Nu nog een zoektocht starten naar de fles want hij bleek al in 2013 gebotteld te zijn. Na wat hulp op de nodige facebook groepen was er een slijter die nog 2 flessen op de plank had staan. Missie geslaagd! 1 fles ging naar mij. En daar stond hij dan in de kast. Tot afgelopen vrijdag… 22-07-2022. De dag waarop ik eindelijk kon trouwen met mijn Edith.

De whisky is een blend met een hoog malt gehalte. Wel 80% malt om 20% grain. De whisky’s in de blend komen minstens uit 1991 en hij is gebotteld in 2013. Uiteindelijk was hij dus 21 jaar oud tijdens bottelen. De whisky is afgevuld op 46% alcohol en de whisky heeft gerijpt op refill sherry vaten. De whisky is overigens niet bijgekleurd en niet koud gefilterd.

Op de neus heeft de whisky geuren van veel vanille en zoete karamel, tropisch fruit, appel, hooi en in de verte wat zachte sherry. Verder ananas, nat vers eiken, kersen en basterdsuiker.

Het palet is zoet en plakkerig met vanille, karamel, kruiden en sherry. Ook eiken, tropisch fruit, steenfruit en duidelijk de smaak van peren.

De afdronk is medium lang, verwarmend met siroop en gekarameliseerde appel. Ook hier vanille, toffee en mooi tropisch fruit.

Met water ruik je meer granen en hout. Het zoete karakter komt nog meer naar voren in de whisky. De afdronk wordt wel wat korter.

De whisky was op de avond zelf door zowel mij als door de gasten erg geliefd. Het is een zoete, makkelijke en toegankelijke whisky. Er is eigenlijk niets wat je niet lekker kan vinden.

Terugkijkend had ik ook het 2de flesje bij de slijter moeten kopen haha. Maar helaas zal ik deze nergens meer vinden.

Een whisky die voor mij onbetaalbaar is natuurlijk maar qua punten geef ik hem 86 punten.

Bedankt voor het lezen.

Cheers,

Robbert.

Foto door Sanne Jonker fotografie. Dankjewel Sanne dat je onze liefde wilde vastleggen.
Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

2 gedachten over “The exclusive blend 1991

  1. boen zegt:

    Gefeliciteerd met je huwelijk!
    Toen ik las dat je 1 fles had gekocht, dacht ik direct: dat is een vergissing, waar je nog spijt van gaat krijgen. Zo’n fles moet ook voor jaren later nog beschikbaar zijn, dus 1 st. openen en 1 st. bewaren voor een later feestje na bijv. 25 jaar huwelijk.
    Ik heb ooit dezelfde fout in Frankrijk gemaakt. In een dorp in een klein delicatessen-winkeltje stonden er 2 flessen Ardbeg Very Young te koop voor 45 euro per fles. Ze stonden er al enige jaren en de eigenaar was blij dat ik er eentje wilde kopen. Ik twijfelde of ik de tweede fles ook moest kopen en deed dat tenslotte niet, hoewel ik toen al dacht te weten dat dit iets speciaals was en dat de prijs van deze flessen stijgende was. Sindsdien koop ik er dus altijd twee.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *