The epicurean blended malt scotch

Hey people !

Tijd voor weer een nieuwe review! Deze keer een blended malt uit regio de Lowlands in Schotland.

In de remarkable regional malts serie van douglas laing staat elke blend voor een regio uit Schotland. Vandaag reizen we dus af naar de Lowlands met the epicurean in ons glas.

De Lowlands worden ook wel de Schotse Laaglanden genoemd. Het is de regio die tussen The Highlands en Noord-Engeland ligt. Ten zuiden van een denkbeeldige lijn die loopt van Greenock aan de westkust van Schotland, tot aan Dundee in het oosten. De rivieren Clyde en de Forth stromen door dit gebied. De aarde is vruchtbaar aan mineralen als lood, zilver, ijzer en steenkool. Alle grote steden in Schotland liggen in het laagland. Denk aan steden als Glasgow, Edinburgh en Aberdeen.
Het is dan ook een vrij dichtbevolkt gebied. Als whisky liefhebber is het leuk om bijvoorbeeld naar het whisky museum in Edinburgh te gaan, dit is de hoofdstad van Schotland.

De Lowlands kennen weinig granietheuvels en het turf heeft er een subtiel karakter. De provincie is echter rijk aan andere natuurlijke ingrediënten voor whisky. Zo beschikken de Lowlands over perfecte waterreserves en gerst van goede kwaliteit. De Lowlands worden dan ook wel de gerstschuur van Schotland genoemd.
De meeste whisky’s die uit deze regio komen zijn blends en vele whisky’s uit deze regio worden gebruikt in blends. De whisky’s die gemaakt worden in de Schotse Laaglanden zijn doorgaans lichter, verfijnder en droog. Daarnaast wordt er meestal geen turf gebruikt. Soms worden de verfijnde Lowland whisky’s wel eens ‘feminine drams’ of ‘the Lowland ladies’ genoemd. Sommige whisky’s uit de lowlands worden zelfs 3x gedestilleerd zoals de ierse whiskey om een zacht karakter te krijgen.

De lowlands hebben relatief weinig werkende distilleerderijen. In 2015 waren dit er nog maar 3. maar ze zijn met een heuze opmars bezig en je merkt dat de distilleerderijen in de lowlands blijven groeien.

Dan nu de whisky.

Gemaakt van 100% gemoute gerst (malted barley).
Douglas laing zegt niet welke whisky distilleerderijen ze hebben gebruikt voor deze whisky maar waarschijnlijk: Glenkinchie, Auchentoshan, Bladnoch en sommige zeggen zelfs een klein beetje Aisla Bay.

De whisky is niet bijgekleurd en is non chill filtered. Hij heeft een alcohol percentage van 46.2%.

De neus opent wat met wat gras en een klein beetje zurig. Verder fris, sappig fruit, rijpe peren, hooi en een beetje een metaal achtige smaak. Ietwat bloemig en vrij jong (new make, alcoholisch).

Het palet heeft smaken van peer, een zuurtje van appel, citrus, honing en een punch van de alcohol.

De afdronk heeft wat peper, vanille, chocoladetonen en is bitter in de afdronk.

Voor mij is deze whisky echt een hele mooie voor tijdens de warme zomer dagen vanwege zijn mooie lichte karakter. Hij leent zich ook perfect voor het maken van cocktails!

Bedankt voor het lezen!

Cheers,

Robbert

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *