Hey people,

Afgelopen december was ik in Finland. Helsinki om precies te zijn. Ik was hier samen met mijn vrouw op visite bij mijn broertje en zijn vriendin die sinds een jaar in helsinki wonen.

Finland is voor mij een land wat altijd al op mijn bucketlist stond vanwege de muziek die ik luister. Als metal liefhebber komen veel van mijn favoriete bands hier vandaan. Korpiklaani, sonata arctica, nightwish, ensiferum en natuurlijk mijn favoriete band HIM.

Dus ik had best wat dingetjes op mijn “te bezoeken lijstje” staan.

Maar ik wist ook dat ze in finland whisky maakte en zo moest er natuurlijk ook een flesje finse whisky mee. Dus op de laatste dag nog even snel naar de alko (de finse slijterij) en terug met een flesje Teerenpeli kulo.

Moeite met lezen ? Waarom luister je niet lekker naar dit artikel 🙂

Dat ging overigens niet zonder slag of stoot.

Na het kopen van de fles besefte ik me pas dat ik vloog met alleen handbagage. En dan mogen vloeibare stoffen slechts 10cl zijn.

Dus ik nog even snel naar de finse etos gerend om reisflesjes te halen. Deze waren natuurlijk precies overal uitverkocht maar na 4 verschillende winkels had ik ze eindelijk en kon ik savonds de nieuwe fles openen en alles in 10cl reisflesjes gieten…. Tsjah… je zou maar heel graag een whisky mee willen nemen.

Eind goed al goed. De whisky flesjes en de lege glazen fles waren mee naar Nederland en we konden er eens goed voor gaan zitten.

Sinds 2002 maakt teerenpeli whisky maar het merk bestaat al langer als restaurant en brouwerij.

Maar laten we het snel over de whisky hebben.

Wat mij als eerste opviel was de prijs.

Drank is vrij duur in Finland. Deze 4 daagse trip kostte me een paar honderd euro alleen aan drank in speciaal bier café’s en whiskybarretjes. Dus ik heb goed research gedaan zeg maar….

Maar deze whisky fles kostte me €60 in de alko terwijl hij hier in Nederland zo rond de €70 in de schappen staat.

Kulo is gemaakt van lokale gemoute gerst en de spirit is licht geturfd. De whisky heeft 7 jaar lang gerijpt in ex oloroso & ex Pedro Ximénez sherry vaten en is gebotteld op 50.7%.

De whisky is niet bijgekleurd of koud gefilterd.

Op de neus geuren van donkere bessen, gedroogd fruit, sigarenrook en ook de sigarenkistjes zijn aanwezig. Dadels, pruimen, woudhoning, kaneel, sherry, een snufje kook specerijen en een vleugje oude boeken.

Wauw. wat een dik mondgevoel! Bijna pure limonade siroop zo dik. Smaken van rozijnen, woudhoning, gebrande karamel en een vleugje vanillesigaren rook. Ook smaken van dennennaalden, boomhars en natuurlijk sherry.

De afdronk is droog en lang met zwarte peper, specerijen, lichte rook, wat chocolade en maple syrup.

Wat een goeie whisky is dit!

Jammer dat de 70cl variant alleen in amerika beschikbaar is want hier zou je graag 70cl in plaats van 50cl van willen hebben.

Tip voor de liefhebber van gesherriede whisky dus!

Bedankt voor het lezen of luisteren.

Cheers,

Robbert.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *