Teeling blackpitts

Advertenties

Hey people,

Vorige week was ik door Teeling uitgenodigd om onder andere hun nieuwe whiskey te proeven. De blackpitts!

De eerste geturfde whiskey van Teeling! Als turf liefhebber was ik natuurlijk meteen enthousiaster dan een kleuter in een snoepwinkel.

Iets vernieuwends in de whiskey wereld! Want veel geturfde Ierse whiskey’s bestaan er niet. Zo dronk ik eerder al wel eens de connemara, maar hier was ik nou niet echt over te spreken. Dit zorgde er wel meteen voor dat ik wel een sceptische blik had naar de eerste geturfde whiskey van Teeling. Je vergelijkt het uiteraard toch met wat je al kent.

Deze 3 whiskey’s mochten we alvast proeven tijdens de proeverij.

Wat erg gaaf is was dat wij de derde groep waren die als eerste de blackpitts mochten drinken. Altijd leuk als je mag “voorproeven”.

De turf voor deze whiskey halen ze uit Glenesk in de Speyside. In het begin staat het gehalte op 55 PPM. Na het 3x destilleren en rijpen van 6 jaar is er 15 PPM over gebleven. Ondanks dat de whiskey 4 jaar oud is heeft Teeling ervoor gekozen om geen leeftijds aanduiding op de fles te zetten.

De fles komt in een gave ijzeren koker. Naast het vette design valt meteen op dat naast rijping op een bourbon vat de whiskey ook heeft gerijpt op sauternes witte wijn vaten.

Plaatje van wine folly

De whisky is non chill filtered en heeft een alcohol percentage van 46%

De whisky opent voor mij met een ziltige zee wind, frisse eucalyptus en citrus schillen. Een zachte en subtiel rokerige geur, als een barbecue met een hammetje er op. De geur van peer en een lichte boerderij achtige geur.

Het palet heeft een pepertje, geel fruit, een zacht smeulend kampvuur, gezouten karamel, donkere chocolade.

In de afdronk menthol, rook en geel fruit. De afdronk is dan helaas wat korter dan je hoopt… maar dan… juist als je denkt dat hij afzwakt komt er opeens de smaak van ananas omhoog. Een erg leuke bijkomstigheid en een leuke afsluiter!

Bedankt voor het lezen.

Cheers,

Robbert.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *