Voor de release van de eerste Tamdhu Quercus Alba Distinction* (*QA) werden we vorig jaar uitgenodigd bij the malt vault in den haag om de nieuwe release groots te vieren.
Nu de tweede release er is valt meteen iets op. De verpakking is veranderd van grijs naar rood. En verder….?
De Tamdhu 15 is op heden nog altijd mijn favoriet dus laten we kijken wat de QA ons brengt. Al moet ik even zeggen dat ik de rode look veel beter vind staan dan de grijze. Het doet je toch een beetje denken aan de sherry casks die tamdhu gebruikt. Want Tamdhu gebruikt tegenwoordig uitsluitend sherry casks. Altijd.
net als batch 1 is ook batch 2 een gelimiteerd maar hoeveel flessen er zijn is onbekend.
Het verhaal van de Tamdhu begint in Amerika waar de juiste bomen worden uitgezocht om vaten van te maken.
Het hout wordt geïmporteerd naar Spanje waar het hout eerst droogt in de mediterraanse zon en dit process duurt dan zo’n 6 jaar.
Vervolgens maken kuipers er vaten van welke worden de vaten geseasoned met sherry voor enkele jaren.
Pas daarna gaan de vaten naar de Tamdhu distilleerderij waar er whisky in rijpt voor meerdere jaren. En dus altijd uitsluitend in ex sherry vaten. Maar we vallen in de herhaling. Dus laten we snel naar de whisky gaan.
De whisky heeft op de neus geuren van warm hout, vanille en hij is wat moutig. Kersenbonbons, sinaasappel schillen, oude munten, rijst azijn en zure groene appels. Als je het glas langer laat staan dan meer sherry tonen.
Het palet heeft duidelijk eikenhout, chocolade, sultana, sinaasappel schil, witte chocolade en peper.
De afdronk heeft flink wat peper en hout, maar niet storend. Menthol en de whisky trek de mond goed droog en het gehemelte wordt lekker vet. Bittere chocolade, en in de afdronk weer goeie droge sherry.
Al met al een fijne drinker !
Bedankt voor het lezen.
Cheers,
Robbert