Talisker. Wie heeft er nou niet een keer er een whisky van geproefd. Ik weet mijn eerste nog heel goed. Ik had een klein flesje talisker 10 gekocht om eens peated whisky te proberen… heftig spul dacht ik toen nog ! Nu hou ik wel van een goeie schep turf haha.
Vandaag een whisky uit de core range van Talisker. De Port Ruighe. Dit spreek je uit als “portrie” en is een verwijzing naar de bekende haven op het Eiland Skye… Portree. Uiteraard heeft de whisky met zo’n naam een finish op port vaten gehad.
Talisker is hier al heel wat vaker voorbij gekomen dus vergeet ook zeker niet de andere reviews te lezen. De distilleerderij bestaat al sinds 1830 en was tot voorkort de enigste distilleerderij op het mooie eiland the Isle of Skye in Schotland.
Als ik dan nog een stout mag dromen dan zou ik heel graag eens een Talisker van voor 1928 willen proberen. Talisker distilleerde toen namelijk nog 3x zijn spirit in plaats van de huidige 2x.
Misschien een goed idee voor Talisker om over 5 jaar als ze distilleerderij 200 jaar bestaat voor hun bicentenary weer een Talisker te laten bottelen op oude style. Dus 3x gedestilleerd. Moeten ze toevallig wel ergens in de afgelopen jaren datzelfde idee hebben gehad want 5 jaar oude whisky voor je 200 jarige bestaan… maar goed. We dwalen af.
De Port Ruighe:

Op de neus geuren van rook, maar ook turf blokken die drogen in de warme zon. Cranberry sap, zee lucht, ziltig, ongebakken bacon, zwarte peper, rookhout op een barbecue en leer.
Het palet heeft rook, houtskool, pekelvlees, zwarte peper, cranberry, leer, verbrande suiker en honing.
De afdronk heeft smaken van leer, verbrand hout, vanille, verbrande suiker, as, zwarte peper en een beetje pleisters met jodium.
Bedankt voor het lezen.
Cheers,
Robbert.
Ik ben ook een liefhebber van Talisker en geturfde whisky’s maar bij deze port ruighe heb ik me enkel afgevraagd waar is de port. Ik vind het een prima whisky maar hij valt bij mij niet onder een port finish