Hey people,

Vandaag bespreken we een whisky die valt onder het kopje “donker, donkerder, donkerst” .

We bespreken de 13 jaar oude strathmill van signatory vintage. Met een alcoholpercentage van 61.2% ook zeker geen katje om zonder handen aan te pakken!

De onafhankelijke bottelaar Signatory Vintage werd in 1988 opgericht door Andrew Symington en zijn broer. In het begin wilde Symington de handtekening van een beroemdheid op elke fles krijgen, vandaar de naam Signatory Vintage. Het eerste vat dat Signatory gebotteld had, was een Glenlivet uit 1968. Maar voordat er een beroemdheid werd gevonden, waren de flessen al lang op de markt verkocht. Alleen de firmanaam doet nu denken aan het idee van de gesigneerde flessen.
Tot 1992 was het bedrijf gevestigd in Leith, een Schotse havenstad nabij Edinburgh. Nadat het bedrijf enorm was uitgebreid en daardoor een betere aansluiting op de infrastructuur nodig had, verhuisden ze naar Edinburgh. In de nieuwe bedrijfsgebouwen begon Signatory zelf whisky te bottelen, waarvoor een semi-automatische bottelarij werd gebouwd.

In 1997 kocht Andrew Symington zijn broer uit en sindsdien leidt hij het bedrijf alleen.
In 2002 kocht Symington de Highland-distilleerderij Edradour en verplaatste de bedrijfszetel naar het pand van Edradour. Signatory slaat zijn whisky echter niet op bij Edradour, maar heeft op verschillende plaatsen verschillende magazijnen gehuurd
Signatory heeft 3 verschillende lijnen met whisky. De beginners series die worden gebotteld op 43%. De un chill filtered series. Deze worden gebotteld op 46% en de cask strength collection. Daar gaan wij er nu een van bespreken. Dit is de top lijn van signatory en die komen dan ook in deze mooie decanters.

Maar hoe komt het dat deze whisky zo ontzettend donker is?
Zeer donkere whisky’s zijn de laatste jaren erg in optrek. Want zeg nou eerlijk. Het ziet er gewoon ook top uit.
Wat deze whisky zo donker heeft gemaakt is het sherry vat waar hij op heeft gelegen. Er blijven altijd wat vragen bestaan over dit soort donkere whisky’s door sommige mensen. sommige vermoeden dat de vaten die gebruikt zijn zo “vers” zijn dat er nog wat sherry in het vat heeft gezeten. En dat de whisky daarom zijn donkere kleur krijgt.
Volgens de wetgeving mag dit natuurlijk niet. Maarja…. De enige die weet hoe het zit is degene die de whisky in het vat stopt. En laten we gewoon maar er van uitgaan dat er eerlijke mensen werken. Gelukkig hebben we in de whisky wereld altijd nog de SWA die alles nauwlettend in de gaten houd.

Deze Strathmill is 13 jaar oud en is gedestilleerd in 2006. De whisky is gebotteld in 2020 op een vat sterkte van 61,2%.
Na de normale rijping op een refill vat heeft deze whisky 8 maanden gerijpt op een vers sherry vat voor 8 maanden.
Er zijn wereldwijd 706 flessen van gebotteld.

Op de neus heeft deze whisky veel vanille, wat koffie. En is helemaal niet scherp op de neus voor het hoge abv. Natuurlijk een flinke bak sherry.

De eerste slok…. Wauw zo zoet meteen en dan gelijk trekt je mond droog van de sherry. Zoete tutti frutti , wat kersjes, rozijnen, vanille stokjes, aan het einde een beetje leer. Verassend makkelijk te drinken ook zonder water.

De afdronk heeft hout, sherry, nootjes, leer en peper.

Met 2 druppeltjes water word hij nog mooier. Meer leer in de neus en oud hout geweldig rond en zacht. Nu word het echt een fenomenale whisky.

Dit was echt een geniaal mooie whisky!

Bedankt voor het lezen.

Cheers,

Robbert.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

2 gedachten over “Strathmill 2006 signatory vintage

 1. boen zegt:

  Leuk dat je wat vertelt van de historie van Signatory. Ik ben rond 1996 op bezoek geweest in Edinburgh en toen waren ze net een serie aan het bottelen. Het fles-model was toen nog meer een korte bolle fles voor de luxere serie. Later is dit gewijzigd in het huidige fraaie model. Het geeft de fles (en inhoud) iets chiques en ik heb er inmiddels een aantal gekocht. Ik kijk er graag naar. Later ben ik weer eens op bezoek gegaan bij Edradour en ook het nieuwe Signatory-bezoekerscentrum daar bezocht. Dan raak je toch wel even onder de indruk van de prestaties van de Symington broeders en met name Andrew.
  Ik heb nog enkele flessen van de eerste serie ( van 4 flessen) die de fa. Signatory op de markt bracht en hoewel ik de serie niet compleet heb (ik mis de Port Ellen) ,ben ik er toch heel zuinig op.
  De serie benadrukte het bestaan van enkele dieren uit de Schotse natuur en heette daarom ook volgens mij Scottisch Wildlife . Ik heb er naar gezocht en gevraagd maar zelfs bij de Edradour-toonzaal waren deze toen niet aanwezig. En dat is toch jammer als je de historie van je bedrijf wilt tonen aan het publiek. Misschien staan ze er naar aanleiding van mijn commentaar inmiddels wel. Dat zal ik eerdaags eens controleren als we weer kunnen reizen.
  Maar verder niets dan lof. Goede whisky, fraaie flessen. Mooie betaalbare series

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *