Wederom iets nieuws voor mij vandaag. Dit keer het Deense merk Stauning. Wel eens eerder geproefd maar nog nooit wat over geschreven. Hoe kan dat hoor ik je vragen ?
Nou ik ben niet de grootste liefhebber van rogge whisky’s en laat Denemarken nou een onwijs groot rogge productie land zijn, dus je kan je voorstellen dat veel van hun whisky’s ook gemaakt worden van onder andere rogge.
Maar vandaag checken we de høst (spreek je uit als hurst) van Stauning.
De whisky is Stauning’s eerbetoon aan de seizoenen en de daarbij behorende groei van de grondstoffen. Denk aan de benamingen van Lochlea. Høst betekent dan ook oogst.
De whisky wordt gestookt met lokale ingrediënten wat past bij de filosofie van Stauning. Ze willen namelijk dat alle producten in een straal van 15 minuten (op de fiets wel te verstaan) worden gemaakt. Nou hangt het een beetje van je fiets en uithoudingsvermogen af natuurlijk maar laten we zeggen dat alles gemaakt wordt binnen een straal van 4 a 7 kilometer.
De høst wordt gemaakt van rogge en gerst wat nog op ouderwetse wijze op de moutvloer wordt ontkiemt al het wel iets gemoderniseerd want het omscheppen gaat automatisch. Vervolgens wordt het graan in een kiln gedroogd en dubbel gedestilleerd in een van hun 24 kleine pot stills.




De whisky heeft gerijpt in Amerikaans eiken en ex port vaten. De whisky is gebotteld op 40.5% en is niet bijgekleurd of koud gefilterd.
Op de neus geuren van nat karton, roggebrood, bloemen, vijgen, zonnebloem pitten en een konijnenhok. Ook donker brood en gewelde rozijnen.
Het palet heeft thee met honing, maar ook verse munt thee. Rogge, jeneverbes, varens en bosgrond.
De afdronk heeft muffe jutezakken, rogge, kruiden, vanille en te lang getrokken zwarte thee. Hij blijft voor 40% lang hangen.
Bedankt voor het lezen.
Cheers,
Robbert
