Whisky review nummer 300 dus dat moet een speciale worden natuurlijk en dankzij Tom van Engelen van Whisky Odyssey is dat gelukt.

Tom was zo vriendelijk om een sample van de Springbank 21 met mij te delen. Hij is al een “oude rot in het vak” als ik het zo mag noemen maar is sinds een aantal weken begonnen met het schrijven op zijn eigen blog Whisky Odyssey. Zeker het volgen waard dus !

Voor nu… laten we starten met de Springbank 21.

De distilleerderij ligt in het centrum van het plaatsje Campbeltown en is eigendom van de familie Mitchell die ook eigenaar zijn van onder andere de Glengyle distilleerderij waar ze Kilkerran maken. Springbank is een van de overlevende distilleerderijen op Campbeltown waar in de glorie dagen zo’n 30 distilleerderijen stonden. Vandaag de dag zijn dat er nog 3 maar hier komt verandering in aangezien er ook op Campbeltown flink gebouwd wordt. Nog even wachten en dan staan er minimaal 6 distilleerderijen op Campbeltown.

Bij springbank maken ze 3 verschillende soorten whisky. Longrow, zwaar geturfd en 2 keer gedestilleerd. Springbank, licht/medium geturfd en 2.5 keer gedestilleerd. En sinds 1997 Hazelburn. 3x gedestilleerd en hier wordt geen turf gebruikt. Zowel Longrow als Hazelburn zijn namen van distilleerderijen die vroeger in de buurt van de Springbank distilleerderij stonden.

Springbank is een van de nog maar weinige distilleerderijen die alles zelf doen waaronder het mouten en het bottelen. Letterlijk dus van korrel tot borrel.

70% van de productie van Springbank wordt als single malt gebotteld. De distilleerderij maakt voor het grootste gedeelte zijn Springbank variant. Namelijk 70 procent. Longrow & Hazelburn maken ze slechts beide 10 procent. Ondanks dat er dus het meeste Springbank wordt gemaakt lijkt hij toch het meest schaars en “collectible” te zijn want er is een hele grote fan groep van Springbank whisky’s die er soms flink wat geld voor overhebben voor een bepaalde fles.

Van de 2023 Springbank 21 variant waren 3600 flessen verschenen. De whisky is gebotteld op 46% en heeft zijn natuurlijke kleur en is niet koud gefilterd. De whisky heeft gerijpt in 45% Bourbon, 20% Sherry, 20% Rum 15% Port vaten.

Op de neus tropisch fruit, bourbon invloeden en wat dieper zit de campbeltown funk. Mineralen, lichte rook, chocolade melk, mango, strobalen en port. Maar ook kersenbonbons, sherry en een oude leren jas komen je in de neus tegemoet.

Het palet heeft witte peper en meteen dat o zo heerlijke springbank karakter. Wauw! Mineralen, citroenzuurtjes, warm hout, turf en mango, verder sherry, himalaya zout en kaneelstokjes.

De afdronk is medium lang tot lang. Verwarmend en toch wel veel houtinvloeden. Natte kiezels, springbank funk, en trekt de mond aan het einde wat droog waardoor je verlangd naar de volgende slok…
Helaas is mijn sample leeg.

springbank 21 year old
2023 edition
Geef hem wat tijd in het glas. De whisky wordt hier alleen maar mooier van en het Springbank karakter begint er van te leven.
Dankjewel Tom voor het Delen van jouw Springbank.
9

Bedankt voor het lezen.

Cheers,

Robbert.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *