Whisky review nummer 300 dus dat moet een speciale worden natuurlijk en dankzij Tom van Engelen van Whisky Odyssey is dat gelukt.
Tom was zo vriendelijk om een sample van de Springbank 21 met mij te delen. Hij is al een “oude rot in het vak” als ik het zo mag noemen maar is sinds een aantal weken begonnen met het schrijven op zijn eigen blog Whisky Odyssey. Zeker het volgen waard dus !
Voor nu… laten we starten met de Springbank 21.
De distilleerderij ligt in het centrum van het plaatsje Campbeltown en is eigendom van de familie Mitchell die ook eigenaar zijn van onder andere de Glengyle distilleerderij waar ze Kilkerran maken. Springbank is een van de overlevende distilleerderijen op Campbeltown waar in de glorie dagen zo’n 30 distilleerderijen stonden. Vandaag de dag zijn dat er nog 3 maar hier komt verandering in aangezien er ook op Campbeltown flink gebouwd wordt. Nog even wachten en dan staan er minimaal 6 distilleerderijen op Campbeltown.
Bij springbank maken ze 3 verschillende soorten whisky. Longrow, zwaar geturfd en 2 keer gedestilleerd. Springbank, licht/medium geturfd en 2.5 keer gedestilleerd. En sinds 1997 Hazelburn. 3x gedestilleerd en hier wordt geen turf gebruikt. Zowel Longrow als Hazelburn zijn namen van distilleerderijen die vroeger in de buurt van de Springbank distilleerderij stonden.
Springbank is een van de nog maar weinige distilleerderijen die alles zelf doen waaronder het mouten en het bottelen. Letterlijk dus van korrel tot borrel.
70% van de productie van Springbank wordt als single malt gebotteld. De distilleerderij maakt voor het grootste gedeelte zijn Springbank variant. Namelijk 70 procent. Longrow & Hazelburn maken ze slechts beide 10 procent. Ondanks dat er dus het meeste Springbank wordt gemaakt lijkt hij toch het meest schaars en “collectible” te zijn want er is een hele grote fan groep van Springbank whisky’s die er soms flink wat geld voor overhebben voor een bepaalde fles.
Van de 2023 Springbank 21 variant waren 3600 flessen verschenen. De whisky is gebotteld op 46% en heeft zijn natuurlijke kleur en is niet koud gefilterd. De whisky heeft gerijpt in 45% Bourbon, 20% Sherry, 20% Rum 15% Port vaten.
Op de neus tropisch fruit, bourbon invloeden en wat dieper zit de campbeltown funk. Mineralen, lichte rook, chocolade melk, mango, strobalen en port. Maar ook kersenbonbons, sherry en een oude leren jas komen je in de neus tegemoet.
Het palet heeft witte peper en meteen dat o zo heerlijke springbank karakter. Wauw! Mineralen, citroenzuurtjes, warm hout, turf en mango, verder sherry, himalaya zout en kaneelstokjes.
De afdronk is medium lang tot lang. Verwarmend en toch wel veel houtinvloeden. Natte kiezels, springbank funk, en trekt de mond aan het einde wat droog waardoor je verlangd naar de volgende slok…
Helaas is mijn sample leeg.
Bedankt voor het lezen.
Cheers,
Robbert.