We hebben het laatst over de 10 jaar oude Hazelburn gehad en vandaag is het tijd voor ze grote broer en misschien wel het parade paardje van Campbeltown.
Springbank !
Een in mijn ogen hele goeie whisky maar de hele hype eromheen heb ik nooit zo goed begrepen. Maar er zijn zeker flinke liefhebbers net zoals ik liefhebber ben van Ardbeg wat andere misschien weer niet begrijpen. Gelukkig is er genoeg leuks voor iedereen.
Anyway…
De Springbank 10 kocht ik voor €60 en ik zie dat ook deze prijzen iets gestegen zijn de afgelopen tijd dus tegenwoordig betaal je ietsjes meer dan dat.
De whisky heeft voor 60% gerijpt in ex bourbon vaten en 40% in ex sherry vaten. De Springbank die ik had kwam uit 2021 en ik zie dat zelfs mensen daar al bijna €80 a €100 voor overhebben tegenwoordig. Zo zie je maar alles waar Springbank op staat willen verzamelaars hebben. Blijkbaar dus ook gewoon de core range flessen.
Wat mij opviel was dat er aardig wat vat residu in de fles zat nadat hij een tijdje stil had gestaan. Het gebeurd niet super vaak dat ik dit zo tegenkom of je moet een Blackadder hebben maar ik vond het wel tof om te zien. Springbank maakt natuurlijk echt nog op de ouderwetse traditionele manier whisky dus zo zie je maar…
De neus opent fruitig. Geuren van appels, peer en citroen. En het valt me op dat deze batch niet heel erg dat kenmerkende springbank boerderij luchtje heeft. Moutig, beetje een ammoniak geur. Lichtelijk ziltig, honing en vanille.
in het palet zit meer die herkenbare springbank boerderij smaak. Moutig, en zeker ook erg fruitig. Lychee, sinaasappel, peer, appel, citroen. Herkenbaar uit de hazelburn fruitigheid!
De afdronk is lekker vuig, stoffig, droog, turf, witte peper en perzik en lychee.
Bedankt voor het lezen.
Cheers,
Robbert.