Springbank 10 year old sherry wood PX

Sommige mensen zijn er helemaal gek op. Springbank. Voor sommige flessen staan ze in de rij om ze te bemachtigen en veel slijters verkopen de bijzondere flessen alleen met koppelverkoop.

Helaas belanden veel flessen al heel snel op veiling sites en gaan ze voor flinke prijzen. Daarom ben ik zelf nooit zo geneigd om een fles springbank te kopen maar… ik vind het wel een mooie whisky. Vandaag ontving ik een sample van de Springbank 10 year old PX van Rare vintage whisky om eens te kijken wat ik van deze whisky vind.

Wat me meteen opviel was de kleur. Wat een prachtige donkere kleur heeft deze whisky. Dit is uiteraard geen garantie voor kwaliteit maar ik houd altijd wel van whisky’s waar een mooie kleur in zit. Ik zou dit bijna kastanje kleur noemen.

Tijdens het ruiken valt me eigenlijk op hoe gesloten de whisky ruikt. Er ligt een hele dikke laag sherry bovenop waar ik maar slecht doorheen kom. Het is net of ik met me neus in een glas PX hang. Dus ondanks dat ik maar 1 glas heb ga ik er toch een klein druppeltje water bij doen om hem wat te laten openen.

De whisky heeft 7 jaar in een bourbon barrel gerijpt en daarna 3 jaar in een fresh PX sherry hogshead. Volgens mij bedoelen ze hier gewoon mee dat het nog een heel nat vat is….

Er zijn 10.800 flessen verschenen van deze whisky gebotteld op 55%.

Na het toevoegen van een druppel water denk ik meteen yes. Hier heb je die fijne springbank geuren !

Op de neus geuren van aardse turf, gepureerde pruimen, gedroogde vijgen, die bekende springbank funk, zware tabak, chocolade, sigaren, gebrande suiker, toffee

Het palet is overduidelijk springbank. Heerlijk funky, leer, tabak, gedroogd fruit, kruidnagel, schoenpoets, donkere jam, gewelde rozijnen

De afdronk is zeer lang met boerderij smaken, tabak, rode bessen en een klein pufje turfrook.

Springbank 10 year old sherry wood PX
Het is een erg mooie whisky. Maar de extreem hoge scores doen me toch wat afvragen… is springbank echt zo goed ? Is het de cult status wat ook grotendeels de scores bepaald ? Hoe groot is de vinger van de flippers in deze pap? Ik geef hem 87 punten. Maar wel met de hakken over de sloot.
8.7

Bedankt voor het lezen.

Cheers,

Robbert.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *