De hedendaagse whisky markt vind ik af en toe geen pijl op te trekken. Zo heb je natuurlijk de signatory 100 proof serie die opeens als een wervelwind de markt betrad met zeer betaalbare whisky’s. Zag ik van de week een 18 jaar oude Highland Park voorbij komen voor net iets meer dan €100. Kocht iemand die ik ken een Clynelish uit 1989 voor €75 en ik vond een 18 jaar oude Ledaig uit 1998 voor €110.
En zo werd laatst deze 28 jaar oude whisky uit de Speyside distillery aangeboden door whiskybroker voor €120 in de Cask2Share groep.
Gaan we dan toch weer langzaam terug naar betere prijzen…
Maar zoals iemand tegen me zei: “maar is hij ook lekker ? want €120 voor niet lekkere whisky is evengoed veel geld”. Laten we dat maar even onderzoeken.
De whisky wordt gebotteld door whiskybroker onder het label creetown distillers. Een nieuw label van whiskybroker wat toch iets meer charme heeft dan dat standaard grijze label. Erik de Vries van Whiskytios heeft ooit eens een leuke video gemaakt van zijn bezoek aan het warehouse van Whiskybroker in het plaatsje Creetown. Het filmpje kan je hier bekijken.
De whisky zou een volledige rijping moeten hebben in een sherry butt en is gebotteld op 51%. Er zijn 564 flessen beschikbaar.

Op de neus geuren van mosterd, gist, koeienstal, nat bosgrond en een stoffig magazijn ook een vleugje petrichor, koriander, Chinese 5 spice, vleesjus, frambozen en een flinke mix kookspecerijen. Verder de geur van zweetvoeten, honing, zure melk en een vleugje zwavel. Ik zou haast willen zeggen dat er ook een moeras achtige geur in zit. Ik heb er lang over nagedacht wat die ondefinieerbare geur nou was maar opeens schoot het me te binnen…. Sour cream & onion chips !
De sour cream & onion is gelukkig minder aanwezig op het palet. Maar het zit er wel in. Leer, nootmuskaat, sigaretten, vleesjus, hout en met water meer fruitige smaken en hazelnoot, rozijnen, peper en vijgen.
In de afdronk… ja hoor. Jackpot! Sour cream & onion…. Zwarte peper, hout, abrikozen en vijgen.
Bedankt voor het lezen.
Cheers,
Robbert.