Hey people,
Een hele tijd terug voordat corona überhaupt een ding was hadden Edith en ik via The whisky specialist een mooie whisky proeverij. Deze avond stond volledig in het teken van SPEY whisky.
De proeverij werd gegeven door Peter Mackay. Een zeer vriendelijke en goedlachse schot! aan het eind van de avond bestelde ik bij the whisky specialist 2 SPEY whisky’s.
Mijn favoriet en die van Edith. En over de favoriet van Edith gaan we het nu hebben.
Je kan deze whisky van SPEY in mijn ogen zien als de instap whisky van het merk. Als de basis zeg maar.
Tijdens de proeverij was dit ook de whisky waar we mee begonnen.
Het is een zeer lichte whisky. Een makkelijke instapper ook voor de beginnende whisky drinker. De whisky word volledig gerijpt op ex bourbon vaten.
Trutinā is latijns voor balans. De SPEY whisky’s worden gemaakt in de speyside distilleerderij.
Tijdens de proeverij vond ik dit zelf ook een fijne whisky. Maar ik moet zeggen dat hij me met de tijd steeds minder kon bekoren. Het was dan ook een fles die lang in de collectie bleef.
Op de neus nog duidelijk wat jong, spirity, fruit, rubber, parfum, peer, hooi, vanille en nagellak remover.
In het palet vind je vanille, duidelijke new make spirit invloed, fruit, houterig, appel en een parfum geurtje.
De afdronk is peperig, licht, een beetje plat en kort.
Een whisky waarin de fruitige new make van spey goed door komt en de boventoon voert. Een leuke instapper. Persoonlijk ben ik de whisky wat ontgroeit door de tijd heen. Ik heb ze nu liever wat krachtiger. Misschien dat de cask strength versie van deze whisky mij meer kan bekoren.
Cheers,
Robbert.