Hey people,
Vandaag bespreken we een nieuwe single grain whisky die gemaakt wordt van 100% malted barley in de Loch Lomond distilleerderij. Spearhead whisky in de smaak van de maand bij de Monnik dranken.
Laten we meteen de diepte in duiken met deze spearhead single grain.
Een whisky van 100% gemoute gerst en toch is het een single grain. Huh… hoe zit dat ?
Dat komt omdat deze whisky is gemaakt in ene coffey still. De manier waarop deze whisky wordt gedestilleerd zorgt er dus voor dat hij wettelijk een single grain moet heten. Een vrij eenvoudige oorzaak dus waarom dus waarom deze single malt geen single malt is.
De whisky rijpt op ex bourbon vaten en krijgt een finish op virgin oak vaten. Deze virgin oak vaten zijn een combinatie van traditionele geblakerde vaten maar ook vaten die gebrand worden door het gebruik van infrarood. Een vrij nieuwe techniek die zorgt voor een goeie verdeling van het blakeren van de vaten verdeeld over het gehele vat.
De whisky is erg gericht op de cocktail markt. Zal het dan hiermee de strijd aangaan met de monkey shoulder, johnnie walker blonde, Lower east side & glenmorangie X ? Who knows !
De spearhead whisky wordt koud gefilterd en bijgekleurd en is afgevuld op 43% abv.
Op de neus geuren van harde zoete zuurtjes, citrus en verse sappige peren. Verder sappig zoet fruit, vanille stokjes, appeltjes en kaneel.
Het palet heeft zoet snoepgoed, kaneel, appels en peren, een vettig mondgevoel en schotse fudge.
In de afdronk heb je ook weer zoetfruit, maar ook wat meer peper en kruiden. Karamel en vanille en een lichte bitterheid verder in de afdronk. De afdronk blijft medium lang hangen.
Al met al best een leuke whisky om ook puur te drinken. Vanwege zijn zoete karakter doet deze het inderdaad erg leuk in sommige cocktails. Een leuke whisky om lekker mee te experimenteren!
Bedankt voor het lezen.
Cheers,
Robbert.