Hey people,

Hiep hiep hoera! SMWS is jarig! Lang zullen ze leven, lang zullen ze leven in de gloria.

Omdat ze dit jaar 40 jaar bestaan brengen ze dit jaar 6 verschillende whisky’s uit om hun bestaan te vieren.

En vandaag is hun eerste fles uitgebracht.

The maverick!

Liever luisteren in plaats van lezen. Luister dan hier naar de stem van Max van The Elements Of Whisky.

Een maverick is een onafhankelijk denkend persoon en refereert aan de oprichter Pip Hills die in 1983 the scotch malt whisky society oprichtte, afgekort beter bekend als SMWS.

In 1983 wilde Pip whisky’s bottelen zoals het uit het vat komt. Niet bijgekleurd. Niet koud filtert. En het alcohol gehalte niet naar beneden brengend met water.

Whisky in zijn puurste vorm.

Iedereen verklaarde Pip voor gek. Dit ging niet lukken. Mensen zijn hier niet in geïnteresseerd. Maar Pip zette door en zo ontstond de SMWS en hij bottelde zijn eerste whisky.

Smws 1.1.

Een glenfarclas. Gedestilleerd in 1975 en gebotteld in 1983 op 54%.

De eerste fles viert / eert de iconische sherry vaten waar onze geliefde drank vaak op mag liggen.

Het is dan ook geen verassing dat deze whisky een finish heeft gekregen op sherry vaten.

De whisky heeft eerst gerijpt op refill bourbon vaten en is vervolgens gaan rijpen op eerst first fill oloroso op spaans eiken en daarna second fill pedro ximenez op spaans eiken.

De whisky is afgevuld op 50% abv.

De whisky is uiteraard niet koud gefilterd of bijgekleurd en kost je €83.50 op de smws website.

Op de neus geuren van perzik uit blik, abrikozenjam, rozijnen en sherry. Verder appel met kaneel, gedroogde vijgen, hooi en zachtjes op de achtergrond wat bloemigs. Ook vanille, eikenhout, longfiller sigarenbladeren en maple syrup flirten met de neusvleugels.

Het palet heeft appeltjes, muesli met perzikyoghurt, vanille, sherry en witte peper. Ook sigarenkistjes, citroensap, wentelteefjes, en wat lichte melk chocolade. Ook een beetje een moutige smaak siert door het palet heen.

In de afdronk wordt de mond goed droog getrokken. Deze is lang en verwarmend met mooie verwarmende sherry smaken, kaneel, kruidnagel, appels en peper.

Wat een heerlijke whisky is dit geworden!

Zelf scoorde is deze met 87 punten op whiskybase.

Wel viel me op dat deze whisky iets anders is dan we gewend zijn van SMWS…

Het abv is niet op vatsterkte.

Ook is het geen single cask.

Er staat geen nummer op van de distilleerderij.

En hij staat niet in een smaak profiel.

En oke. Het label is ook iets anders dan normaal. Maar dat is bijzaak denk ik dan. Want die is wel mega tof geworden !

Deze whisky is een small batch blend. Er zijn dus meerdere vaten bij elkaar gevoegd maar wel van dezelfde distilleerderij.

Er is geen categorie aan gegeven maar hij zou anders in de oranje categorie komen.

De “DEEP RICH & DRIED FRUITS” categorie.

Het zet me wel aan het denken.

Ik weet dat het een whisky uit de speyside is.

Ik weet dat het ter ere van Pip is.

Ter ere van de sherry cask.

En we weten wat de eerste botteling van Pip was …Zou dit een glenfarclas kunnen zijn ?

Misschien komen we er ooit achter.

Misschien ook niet.

Uiteindelijk maakt het niks uit. Als de whisky maar goed en lekker is.

En dat is hij zeker !

Bedankt voor het lezen of luisteren.

Cheers,

Robbert.

Wil je nou ook lid worden van The Scotch Malt Whisky Society ?

Dan heb ik een mooie code voor je.

Met de onderstaande code krijg je 40% korting op je membership.

MAVERICK40

De code is geldig tot 31 maart 2023.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *