Er zijn verschillende distilleerderijen die bekend zijn vanwege hun geturfde whisky, denk aan de whisky’s van Islay.
Ook zijn er whisky’s die een geturfde variant maken terwijl de normaliter niet geturfde whisky maken. Denk aan bijvoorbeeld Tobermory & Ledaig. Of Edradour & Ballechin.
En er zijn whisky’s die niet geturfd zijn maar bijvoorbeeld hun rokerigheid krijgen door het gebruik van bijvoorbeeld ex islay quarter casks.
Ik ging er dan ook van uit dat het bij deze whisky sprake was van het gebruik van ex peated vaten. Want een geturfde variant van deze whisky is mij compleet onbekend.
Maar… ik zat er compleet naast….
Tijdens het proeven kwam ik er al snel achter dat dit geen peated vaten waren geweest. Daar was het veels te rokerig voor… maar voor zover ik weet stookt deze distilleerderij helemaal geen geturfde spirit. Wat doe je dan… juist! Je appt even met Bob Wenting.
Hey bob !
Kreeg vandaag een mooie fles binnen. Een teaninich. Maar peated ? Dit is voor mij compleet onbekend. Zo te ruiken zou je haast denken dat dit niet alleen van vaten kan komen want dit is goed rokerig. Ik zie dat er nog een is gebotteld wat maar 1 vat verschil heeft. Kan jij me meer vertellen over deze teaninich turf bom ?
Ik zal de info es ff opsnorren (aldus Bob).
Hij is peated, want alleen uit een 1st fill hogshead. Dus geen additionele rijping met een ex-Islay vat of andere poespas. We hebben recent 2 59’s gebotteld die beide in de peated hoek zitten. Je hebt ze beide gespot. Dezelfde distillatiedatum, zelfde soort vat, dus kun je ervan uitgaan dat het dezelfde peated spirit was.
Het gesprek ging door:
Nooit geweten dat ze geturfde spirit maakte bij teaninich…
Heel veel, ik vermoed zelfs de meeste, distilleerderijen doen tegenwoordig een paar rondjes turf in een jaar of op zijn minst experimenteren ze ermee of hebben dat gedaan. Wat ik vooral bijzonder vind is dat dat ons spirits team daar de hand op kan leggen!
En daar kan ik Bob dan ook alleen maar gelijk ingeven.
Ben zelf wel een liefhebber van teaninich. Het is een grote blend opvuller vanuit het Diageo portfolio maar het is goed te verkrijgen via onafhankelijke bottelaars. En dan soms ook nog wel op extra leuke vaten wat het een toffe whisky maakt. Of dus blijkbaar… als extra grote verandering… peated.
Bij SMWS hebben ze het ook maar even nagecheckt want ook hier wisten ze niet wat hun overkwam.
Ik blijf het zo gaaf vinden dat ik dit nog niet eerder ben tegengekomen of überhaupt van had gehoord en nu opeens zit het in me glas. Laten we dan ook maar snel naar de proefnotities gaan!
Op de neus: meteen rook, warme gerookte appel, nat geregend gras en een klein hintje nat asfalt. Ook lavendel, honing in thee, zalm op toastjes, dille, olie, salt & vinegar chips, citroensap en de geur van een kampvuur in de verte.
Het palet heeft meteen veel rook. Citrus, nat asfalt, vers gerookte zalm en hier ook weer de salt en vinegar chips. Verder wat verkoolt hout, honingraat, witte peper en een nasmeulend kampvuur.
De afdronk is lang en verwarmend met kokosnoot, nat gras, azijn, een vleugje bloemen, en een beetje ziltigheid.
Ongelofelijk verassend ! Dit is onwijs fijn zelfs. Hij doet niet onder voor een Islay whisky maar geeft wel erg veel gelaagdheid.
Peated teaninich ? YES PLEASE !
Bedankt voor het lezen.
Cheers,
Robbert.