Ik hou van whisky. Ik hou ook van een goed verhaal. Geef mij whisky met een goed verhaal en ik ben verkocht !

Voor mij is dit zo’n whisky. Whisky met een verhaal. En wat voor een ! Het verhaal van Shackleton. Mackinlay’s. Richard Paterson. En een verloren whisky in ijs…..

Het verhaal van Ernest Shackleton is al zo vaak in geuren en kleuren verteld dat ik het hier maar even kort samenvat. Ooit stond er een hele goeie documentaire op youtube van Whyte and Mackay en National Geographic. Die is er helaas afgehaald maar het barst gelukkig van de documentaires over het verhaal van Shackleton. Helaas is de Mackinlay’s whisky dan minder erg het onderwerp ter discussie maar ik vond wel nog deze 2 filmpjes die het kijken waard zijn.

Luister hier in het kort naar het verhaal van Shackleton en hoe zijn whisky is gevonden.

Shackleton was een wereld reiziger die een expeditie naar Antarctica had. Op zijn reis nam hij een aantal kratten mee met Mackinlay’s whisky.

Uiteindelijk zijn een aantal flessen terug gevonden in het ijs. 11 om precies te zijn waarvan 10 nog in goeie staat. Als je even bedenkt dat hoeveel jaar het in het ijs heeft gezeten uiteraard.

Uiteindelijk heeft Richard Paterson met huidige whisky’s de Mackinlay’s whisky na proberen te maken. Uiteindelijk is dit (volgens hem) gelukt en heeft hij onder andere whisky’s gebruikt tussen de 8 & 30 jaar oud. De blend bestaat uit whisky’s van de volgende distilleerderijen:

  • Dalmore
  • Glenfarclas
  • Mannochmore
  • Tamnavulin
  • Ben nevis
  • Jura
  • Old pulteney
  • Fettercairn
  • Aultmore

En als finishing touch een 30 jaar oude Glen Mhor.

Maar…. Dit gaat over de remake van de mackinlay’s whisky wat ook een beetje een onderdeel van dit verhaal is echter hebben we hier de budget variant van de Shackleton’s whisky.

En ik kan je alvast verklappen…. Hier zit echt geen 30 jaar oude Glen Mhor in.

Sterker nog… de blend hiervan is volledig onbekend. Er is eigenlijk niks bekend over de whisky. Alleen dat hij ook door Paterson is geblend en uit het huis van Whyte&Mackay komt. Dus ik vermoed dat ook hier wat dalmore, tamnavulin, fettercairn en jura in zit.

Deze whisky zit zo tussen de €30 en €40 ongeveer. Soms heel scherp geprijsd in een aanbieding voor €25.

Ik had een gelukje dat hij toen bij Gall&Gall uit het assortiment ging en ze toen voor slechts €20 op de plank stonden en er met korting voor €15 uit gingen ! Dat is nog eens leuk boodschappen doen 😉

Op de neus heeft deze whisky een moutige geur en wat bloemigs. Ook een vleugje nat turf, vanille, honing, hout, gember, nootmuskaat en groene meloen. Verder nog wat eucalyptus en banaan.

Het palet heeft iets van sherry invloeden, duidelijk wat rook, zoete graan en met honing overgoten muesli repen. Verder perzik, karamel en een beetje kruiden. Wat toffee, maar… hij is toch ook wel een beetje plat.

De afdronk is kort tot medium lang. Kruidig, tintelt op de tong en in de wangzakken van wat hout tannines. Verder een vleugje honing en wat cacao.

Voor de prijs die ik ervoor heb betaald echt een prima whisky. Voor €25 a €30 ook nog. Maar voor €40 zou ik hem toch op de plank laten staan.

Bedankt voor het lezen.

Cheers,

Robbert.

Shackleton blended malt
8
Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *