Scarabus Islay single malt scotch whisky

Hey people,

Tijd om weer eens een whisky te reviewen en niet de minste dit keer.

Het jaar 2019 was voor mij een prachtig whisky jaar. Veel mogen proeven en kunnen kopen. Het handige van een blog is dat je zelf makkelijk terug kan zien wat je nou precies gekocht heb het afgelopen jaar. En natuurlijk is er 1 whisky die zodra je hem dronk je meteen van wist… dit is mijn beste prijs / kwaliteit whisky van 2019.

Ik heb het nu natuurlijk over de whisky’s die ikzelf aangekocht heb, niet over alle whisky’s die uitgekomen zijn of die ik heb geproefd in 2019.

Ik zal meteen maar met de deur in huis vallen. Deze whisky kost slechts €40. En voor de kwaliteit die in de fles zit is dit een absolute “bang for bucks” !

Tussen 1817 en 1818 werd er op Islay een whisky gemaakt met de naam scarabus. Dit duurde maar 1 jaar en nu heeft bottelaar Hunter Laing er nieuw leven in geblazen.

De whisky heeft geen leeftijdsaanduiding en is dus een zogenoemde NAS whisky. Ook is de whisky non chill filtered en niet bij gekleurd en heeft hij een alcohol sterkte van 46%.

Uit welke distilleerderij de whisky komt is een raadsel. Er gaan geruchten uiteraard. Want wat is een whisky zonder een verhaal en geruchten erom heen. Ook ik heb een idee welke het zou kunnen zijn… maar dat bespreken we later.

Zoals je ziet staat er op de koker only those who seek shall find. Vanaf het eerste moment ben ik geobsedeerd zowat door deze zin hahaha.

Op het label staan ook allerlei “dingen” zoals een boek, een veer en een zwaard of dolk.

Naar mijn idee moeten er dus hints staan op de koker / fles die zouden kunnen leiden naar uit welke distilleerderij deze whisky komt.

Nogmaals: dit is mijn input. Dit is niet bevestigd of ooit gezegd. Maar ik heb gewoon het idee dat het zo is door die zin

Only those who seek shall find

Wie weet zit ik er 180 graden naast.

Maar genoeg over het mysterie van deze “secret Islay” we gaan hem ontleden. 

Kleur: donker goud

Neus: zachte rook, een jonge whisky, hout, aards. Een zoetje en misschien zelfs een klein beetje sherry.

Palet: medicinaal, peper, scherp, rood fruit, appeltjes, droog mond gevoel, drop, bloemig, leer, as achtig, maritiem en gezouten caramel.

De afdronk is droog maar heeft later zeker wat vettigs. Beetje cashewnoten smaak gepaard met as en rook.

Dit is nou zo’n typische whisky waar ik uren lekker mee kan zitten. Beetje ruiken, beetje proeven, beetje ruiken enzovoort.

Geweldige whisky. Kleine prijs. Ik raad hem echt iedereen aan die ook maar een beetje van turf houd.

Ik had vrij snel een oordeel klaar over welke whisky dit misschien wel is…. ik dacht meteen: “dit moet een jonge Lagavulin zijn” . Vanwege het zoetje en het medicinale samen met de zachte rook was het voor mij snel duidelijk.

Een vriend van me ( ik weet dat je dit leest Peter hahaha ) vertelde me laatst dat hij denkt dat het een caol ila is.

Voor mij valt dat puzzelstukje niet op zijn plek en blijf ik bij mijn Lagavulin.

Dus die discussie gaan we nog wel een keertje aan onder het genot van deze whisky.

Bedankt voor het lezen !

Heb jij de scarabus al geproefd? En wat denk jij dat het is ?

Mvg

Robbert

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

14 gedachten over “Scarabus Islay single malt scotch whisky

 1. Arne van Wijk zegt:

  Hoi Robbert,

  Leuke review die je maakt over de scarabus. Ik heb er net nog een besteld trouwens 😉. Heerlijke Islay. Door het zoetige karakter ga ik ook voor de Lagavulin.

  Vriendelijke groet,

  Arne van Wijk.

  Beantwoorden
 2. Dirk zegt:

  Hallo Robbert,

  Heb de Scarabus ook aangeschaft in de aanbieding. Blij dat ik dat gedaan heb en er niet de volle mep voor betaald heb. Ik vind het absoluut geen verkeerde whisky maar zeker geen €40 waard. Ik zou niet weten welke Islay het is. De neus vind ik echt geweldig maar zonder een druppie water houd het verder snel op qua smaak. Maar ik moet zeggen ik ben een erg verwende whisky liefhebber 😀😀😀

  Beantwoorden
  1. confessionsofawhiskyfreak zegt:

   Hey dirk,
   Oei dan liggen onze meningen hier wat uit elkaar haha. Ik vind hem echt geweldig voor €40 en zou hem zo nog een keer kopen. Ik drink hem altijd zonder water. Zal na jouw tip hem eens met water proberen.

   Beantwoorden
 3. André zegt:

  Ook mijn eerste ingeving was gelijk: Lagavulin. En na al diverse glaasjes van deze verrassend lekkere Islay te hebben genuttigd hou ook ik hier aan vast.

  Beantwoorden
 4. Peter zegt:

  Vandaag besteld voor de opzienbarende prijs van €29.95 voor de liter variant bij D12! Ben heel erg benieuwd.

  Beantwoorden
 5. Gery van Toor. zegt:

  Afgelopen jaar hebben mijn maar en ik een week geproefd op Islay. Uiteraard kwamen we ook daar Scarabus tegen in de nieuwe destillery van Ardnahoe. Zij hadden nog geen eigen whisky. Zij gaven ook niet prijs van welke destillery deze afkomstig was maar toen wij Lagavullin hardop dachten verscheen er een ontwapenende glimlach. Wij houden het derhalve ook op een Lagavullin van een jaar of 6.

  Beantwoorden
 6. Cor zegt:

  Prachtige verhalen voor een lekkere Whisky, ik houdt het op Ardbeg. Ik ben benieuwd hoe anderen dit vinden.

  Beantwoorden
 7. Leonard J. zegt:

  Mijn lijfdrank is Lagavulin sinds 1975! Een Scarabus zou daar vandaan komen? Naar mijn idee beslist niet hoor, maar je mag het natuurlijk wel zo beleven.

  Beantwoorden
 8. Cask9220 zegt:

  Ik heb deze in het begin nog kunnen kopen voor 30 euro voor een liter op D12. Dit was een promotie toen. De beste bang for your buck dat ik ooit aangeschaft heb. Het was toen mijn derde fles van deze Scarabus 😊.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *