Hey people,
Vandaag blijven we dicht bij huis met de whisky. We bespreken namelijk de saint Brandarius van de isle of schylge distilleerderij op Terschelling.
Ik schreef al eens eerder over dranken van Terschelling. Dit waren de dranken van Joris. Ik wist niet dat er nog een andere whisky maker op Terschelling zat, een leuke verassing dus van zo’n klein eiland. Dankzij de officiële ambassador store van Erp dranken van saint Brandarius kon ik wat dieper in het verhaal van deze heilige duiken.
Saint Brandarius of sint Brandaan zoals hij in het Nederlands wordt genoemd was een abt en een heilige uit Ierland. Hier stichtte hij een aantal kloosters maar het verhaal van zijn boottocht is toch het bekendste verhaal en overschaduwd wat hij allemaal gedaan heeft.
Zo zou hij een boek hebben verbrand waar allerlei zaken in stonden wat hij niet geloofde. Hierop verscheen er een engel uit het vuur die sint Brandaan vertelde om zelf op onderzoek uit te gaan. Op zoek naar de waarheid.
Tijdens zijn reis in de 5de eeuw over de atlantische oceaan kwam hij een praten reuzenhoofd op het strand tegen, een draak die werd verjaagd door een hert uit de wolken. En ontmoette hij de vis met het bos op zijn rug. Ook kwam hij bij een eiland met 2 kastelen met portalen er in die werden bewaakt door engelen. Op de terugreis kwam sint Brandaan nog de ene na de andere reeks bizarre gebeurtenissen tegen en bij thuiskomst zou de engel weer zijn verschenen. Die gaf hem 2 keuzes… verder leven op aarde, of in het paradijs. Sint Brandaan koos voor het paradijs en overleed. Op zijn graf is een kerk gebouwd in zijn naam.
Op 16 mei werd Brandaan heilig verklaard door de Ierse kerk. Dit is dan ook zijn feestdag.
De vuurtoren brandaris op Terschelling is vernoemd naar deze heilige. Vroeger stond op Terschelling de sint brandariuskerk.
In hoeverre de bijzondere reis van onze heilige waar is geweest laten we maar even in het midden. Laten we ons focussen op het belangrijkste… de whisky.
De whisky wordt na zo’n 3,5 jaar geïmporteerd uit Schotland. Van Islay om precies te zijn. Ze importeren een blended malt wat een kruising is tussen lagavulin en caol ila. Zodra het op Terschelling aankomt rijpt het hier nog een jaar in een ex kentucky bourbon vat van heaven hill. Na deze tijd wordt het verdunt met duinwater maar er bestaat ook een cask strength variant. Uiteindelijk is deze whisky dus zo’n 4.5 jaar oud als hij op fles gaat.
Het eerste 100 liter vaatje met eigen destillaat ligt ondertussen de rijpen. Maar hier moeten we nog even op wachten.
De whisky is niet bijgekleurd, niet koud gefilterd en heeft een ABV van 46%.
Op de neus zwetend plastic, kool water, ziltig, in de verte geel fruit, nat turf, oud nat hout en geuren die je doen denken aan een wandeling op het strand na een storm.
Het palet is ziltig en rokerig. Een beetje plat met honing en vuurwerk. Muffig en wat zee invloeden.
Ook in de afdronk weer net als in de neus en in het palet die zee invloeden. Nat as, rook en gerookte ham. Hij is redelijk verwarmend en kort tot medium lang met een klein zuurtje.
Isle of schylge heeft al meerdere bottelingen zoals een cranberry finish, een PX cask en bottelingen op vat sterkte. Deze original kost je €34 en je vind hem hier.
Toen ik wat aan het rondneuzen was op de website van van erp spotte ik een quarter cask sherry px finished cask strength. Dat is een behoorlijke mond vol maar ik ben toch benieuwd geworden hoe deze smaakt.
Bedankt voor het lezen.
Cheers,
Robbert.
Waar is deze whiskey te krijgen. Had ‘m geproefd tijdens Oerol dit jaar.
Dag Jarr, van erp dranken in roden verkoopt onder andere saint brandarius en zijn volgens mij ambassadeur winkel van dat merk