Hey people,
Ik kreeg laatst een uitnodiging waar ik bijna door van me stoel viel tijdens het lezen.
Of ik samen met wat andere whisky bloggers en andere enthousiastelingen de nieuwe Rosebank wilde proeven. Dat wilde ik uiteraard maar wat graag! Tijdens de proeverij proefde we ook nog de Glengoyne legacy chapter 2 en de nieuwe verse van de Glengoyne 30 jaar oud. En dit alles was op de maandag middag! Nou…. ik ken me wel slechtere manieren bedenken om de week te beginnen!
Via de De monnik dranken ontving ik deze sample box. Ik kon het dan ook niet laten om even het dopje van het potje te halen en alvast even te ruiken. Ik had hier zoveel zin in!
Ik drink maar wat graag een mooie whisky uiteraard maar soms drink je wel iets wat extra speciaal is. Zo ook deze rosebank whisky.
De Rosebank distilleerderij is sinds 1993 gesloten. In de tussentijd is het van oa Diageo geweest maar sinds 2017 heeft Ian Mcleod Distillers het in handen. Deze zijn dan nu ook bezig een nieuwe Rosebank distilleerderij te bouwen. De oude ketels zullen niet gebruikt worden. Niet omdat ze het niet willen maar omdat koper dieven tijdens de leegstand hun slag hebben geslagen.
Ik weet niet of je wel eens zo’n ketel heb gezien… maar die zijn mega groot! Ben toch benieuwd hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen want die ketels til je toch niet ff de deur uit… maar goed! Back to the whisky.
Wat Ian Mcleod wel gaat doen is de ketels exact namaken. Ze laten ze zelfs maken door het bedrijf wat de originele ketels ook heeft gemaakt. Maar exact hetzelfde zal het nooit worden. Maar dat heeft natuurlijk met meerdere factoren te maken zoals het veranderende gerst.
Onze proeverij werd gegeven door Gordon Dundas. De international brand ambassador van Ian Mcleod. Een goedlachse en aardige man. Maar… hoe kan je dat nou niet zijn als je voor je werk op de maandag middag zulke parels aan de mensen mag showen toch!
Ik vroeg george of ze alle vaten hadden mee gekocht van Diageo toen ze het overnamen. Het antwoord hierop was ja.
Op mijn vraag hoeveel vaten Rosebank er nog waren was het antwoord: niet erg veel meer. Het zijn er geen 10. Maar ook geen 1000. Ik heb het nog een paar keer geprobeerd. Maar helaas kreeg ik het exacte antwoord niet uit hem.
Maar… hoe proeft zo’n oude Rosebank nou?
Op de neus sappige nectarines, perzik, peer, kiwi en wat grassig. Subtiel wat eikenhout en in de verte wat nagellak remover.
Het palet opent met eerst veel fruit. Denk aan de vruchten als nectarines en perzik uit de neus. Zoet en sappig fruit. Een ietwat romige smaak/mondgevoel, kruidnagel, peper, licht wat waxachtig en nootjes.
In de afdronk komt dat eikenhout terug. Verder nootjes, peper, kruidnagel, kaneel, is de whisky wat droog en iets wat je kan benoemen als “ een spoortje rook”
Zoals je ziet liegen de prijzen op Whiskybase er niet om. Deze fles had een advies prijs van ongeveer rond de €1850 als ik me niet vergis.
En ik kan er gewoon eerlijk over zijn dat dit soort flesjes nou niet bepaald in mijn budget zitten haha.
Maar de whisky? Die is top. Gewoon echt top. Ik scoorde hem met 90 punten op whiskybase. Zo subtiel en zacht en toch zo rond en vol. Geweldig om zoiets moois en ouds te kunnen en mogen drinken.
Op de “nieuwe” Rosebank whisky moeten we nog even wachten. Dhr Dundas vertelde me dat we voor 2030 in ieder geval niks hoeven te verwachten. Maar ik ben wel rete nieuwsgierig geworden ernaar. En weet nu al dat ik zeker de eerste fles zal kopen. Mits de prijs meezit haha.
Bedankt voor het lezen.
Cheers,
Robbert.
1 gedachte over “Rosebank 30 YO (1990)”