Hey people,
Een nieuwe maand en dus tijd voor een nieuwe “flavour of the month” !
De smaak van deze maand bij de monnik dranken is deze keer de rock island van douglas laing.
Zoals jullie misschien weten ben ik groot liefhebber van douglas laing’s big peat. Dus laten we maar even kijken hoe “het kleinere broertje” bevalt!
De whisky rock island is een blend van whisky’s vanuit de (niet officiële) regio “the islands” en de whisky bestaat sinds 2015. Toen werd de whisky nog rock oyster genoemd maar in 2019 is deze naam veranderd.
Dit omdat de whisky door zijn naam slecht verkocht. Oesters zijn namelijk een echte love it or hate it type voedsel. En het oester gedeelte schrok dus blijkbaar veel mensen af.
Laten we het even kort hebben over de eilanden van Schotland.
Dit gedeelte van de Highlands heeft een bijzondere status. Schotland kent meer dan 790 eilanden, de whisky’s die geproduceerd worden op deze eilanden worden soms ingedeeld in de categorie ‘Island single malts’. Uiteraard staat er niet op elk eiland een distilleerderij.
Deze eilanden worden officieel niet gerekend als een whiskyregio, maar menig kenner is het daar niet mee eens. Je kan het vergelijken met de speyside regio. Dat is officieel ook geen erkende regio maar volgens vele whisky liefhebbers doe je zowel de eilanden als de speyside daar toch te kort mee.
Met Island single malt whisky’s worden whisky’s van alle eilanden van schotland bedoeld. Denk aan: jura, arran, orkney, skye enzovoort.
Behalve Islay natuurlijk die heeft een erkende eigen regio status.
De eilanden worden gekenmerkt door hun natuurpracht en ruwe ongerepte karakter en klimaat. Wanneer je echt eens een andere omgeving wil zien en toch niet al te ver wil reizen, zijn enkele van deze eilanden een goeie aanrader.
De whisky heeft 46.8% alcohol. Is niet bijgekleurd en is non chill filtered. De whisky is gemaakt van 100% malted barley.
In deze whisky zitten whisky’s van onder andere jura, arran & highland park.
De whisky opent met een maritieme neus, turf en medicinale rook wat me doet denken aan caol ila en een zoetje van drop
Het smaakpalet start met vette olie, frisse citrus, turf en medicinaal. De eerste slok kicked het hardst in qua rook en turf. Door tijd komt het ziltige meer naar boven gepaard met een citrus zuurtje en langzaamaan iets zoeter van peer. Maar ook zoute drop.
De afdronk start met gezouten drop, peper, een lichte bite van alcohol, helaas iets kort. Maar een fijne ziltigheid.
Ik vind dit echt een lekkere whisky! Subtieler dan big peat maar toch dat zoutige wat ik zo lekker vind in een whisky. Houd je van geturfde whisky. Best een beetje stevig maar niet too much ? Dan is dit een mooie aanschaf!
Cheers,
Robbert