Port Ellen 40 Years Old, douglas laing

De meeste weten het wel… ik ben fan van de onafhankelijke bottelaar Douglas Laing. Van hun big peat serie probeer ik er altijd zoveel mogelijk te kopen en proeven en ook in hun old particular serie heb ik genoeg lopen rondstruinen.

Er bestaat echter een top lijn bij Douglas Laing die ik nog niet eerder geprobeerd had. De XOP. Extra old particular en en die serie had ik nog weinig ervaring.

Nu Douglas Laing dit jaar 75 jaar bestaat hebben ze een mooie 6 delige serie op de markt gezet. En vandaag proeven we de Port Ellen uit de serie.

Port Ellen heeft natuurlijk een absolute cult status en ik weet toevallig door wat onderzoek te hebben gedaan naar de king of scots dat Fred Laing een erg groot port ellen fan was. Er liggen dan dus ook heel wat Port Ellen vaten nog in het portfolio van Douglas Laing. Maar een Port Ellen van 40 jaar oud… dat drink je toch echt niet vaak. Ik niet in ieder geval!

De gehele set komt allemaal in een luxe box set met daarin onder andere een decanter en tumbler. Voor als je je 40 jaar oude Port Ellen wilt decanteren… betekent overigens ook dat als je de hele set koopt je met 6 decanters in je huis staat want bij elke whisky komt zo’n set.

Over de uitstraling is goed nagedacht. Alles zit in een diamant vorm en dat is natuurlijk niet voor niks want een 75 jarig jubileum noem je een diamanten jubileum.

Nou hoor ik je denken… dat is toch 60 jaar ? In nederland wel inderdaad. Maar aan de andere kant van de Noordzee moet je er 15 jaar langer op wachten.

Wat mij meteen opviel is het alcoholpercentage van deze whisky. Want na 40 jaar in een refill butt is het alcoholpercentage gewoon nog 59.1%! Over goeie kwaliteit vaten gesproken. Betekent ook dat deze whisky nog veel langer in dat vat had kunnen blijven pruttelen. Maar zoals ik altijd zeg… bottelen wanneer het goed is. En dan maakt het niet uit of het 3 of 40 jaar oud is. Het moet gewoon goeie whisky zijn.

In de neus wordt je eerst begroet door een flinke zeebries. Gevolgd door gebrande citrusschillen, basterdsuiker, brandende turf blokken, as, gerookte zalm en kampvuur rook. Ook donker geroosterd brood en frisse groene appel komen voorbij.

Het palet heeft gezouten karamel en een flinke schep turf. Veel rook en kracht maar ook zoutstengels, kolendamp, ontsmettingsmiddel en koffiebonen.

De afdronk is lang en rokerig met turf, frisse menthol, mos en zwarte thee.

Een zeer bijzondere whisky dus. 40 jaar oud en dan nog zoveel pit verdiend niks meer dan respect. De prijs van €6.500 is wel even schrikken… maar daar heb je dan gelukkig weer een whisky van 59.1% voor tegen de schrik.

Bedankt voor het lezen.

Cheers,

Robbert.

Port Ellen 40 Years Old, douglas laing
9.1
Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *