Spiritfilled is een bottelaar die bij mij al vaak hoge scores heeft gekregen en waar ik de producten ook vaak van bijzonder hoge kwaliteit vind.
Vandaag bespreken we hun eerste grain whisky. Een 24 jaar oude port dundas.
De Port Dundas-distilleerderij is opgericht in 1811 door Daniel McFarlane in Glasgow, Schotland en groeide uit tot een van de grootste distilleerderijen van het land. In 1813 werd een tweede, gelijknamige distilleerderij opgericht door Brown, Gourlie & Co. Beide distilleerderijen installeerden in 1845 Coffey-stills, waarmee ze overstapten van malt- naar graanwhiskyproductie. In de jaren 1860 fuseerden de twee en werden in 1877 onderdeel van de Distillers Company Ltd (DCL).
De distilleerderij kende diverse tegenslagen, waaronder grote branden in 1903 en 1916, maar werd telkens herbouwd en gemoderniseerd. In de jaren 1970 onderging Port Dundas een uitgebreide modernisering, waarbij nieuwe faciliteiten werden toegevoegd. Met een productiecapaciteit van 39 miljoen liter per jaar leverde de distilleerderij graanwhisky voor bekende blends zoals Johnnie Walker, J&B, Bell’s, Black & White, Vat 69, Haig en White Horse.
In 2009 kondigde eigenaar Diageo de sluiting van Port Dundas aan, en in 2010 werd de productie stopgezet.
De whisky van vandaag is 24 jaar oud en heeft gerijpt in een bourbon vat en heeft een finish gehad in een PX hogshead. Gebotteld op 49% en niet bijgekleurd of koud gefilterd. Vreemd is dat er nergens jaartallen of de fles staan…

Op de neus onmiskenbaar een grain, beetje lijm, mooi de sherry invloeden erdoorheen verweven. Vijgen, banoffee, custerd, kruidnagel, gedroogde abrikoos en pruimen.
Het palet heeft smaken van sherry, warme karamel saus, vanille, vijgen, kruidnagel, toffee, banaan, rozijnen, rozen, jeneverbes en hazelnoot.
De afdronk is lang en verwarmend met hazelnoot, jeneverbes, kruidnagel, kaneel, vanille en een klein beetje bitter van hout tannines.
Bedankt voor het lezen.
Cheers,
Robbert.