Port dundas 2009, single note

Graan whisky’s. Ik vond het eerst maar niks. Vaak te scherp en weinig smaak. Wat bleek… ik dronk graan whisky’s te jong.

Ik heb ondertussen prachtige graan whisky’s mogen drinken maar… allemaal whisky’s die op leeftijd waren. Aan de hand van al het proeven zeg maar zeg ik nu dus wel altijd dat een graan whisky minimaal 30 jaar oud moet zijn. Of klink ik daarmee een beetje snobistisch…

En dan heb je daar de port dundas van Single Note.

Single Note is het merk van Rick van Diepen waar hij sinds 2020 whisky bottelt. Hij kwam terecht in de whiskywereld via een uitwisselingsprogramma met de universiteit van Edinburg in 2005. Hij werd lid van de whiskysociëteit van die universiteit en bezocht daarvoor Schotse whiskydistilleerderijen. Uiteindelijk kwam hij zelfs in de whiskywereld te werken. En sinds 2020 dus voor zichzelf, als onafhankelijk bottelaar, waarbij zijn relaties uit de voorgaande jaren goed van pas komen. De naam Single Note verwijst naar zijn andere passie: jazz.

Over rick zijn muziek smaak valt dus te twisten. Over de port dundas echter niet.

Want die is gewoon echt heel lekker!

En zo heeft mijn snobistische opmerking van hierboven totaal geen waarde meer. Want zo zie je maar. Als je maar goeie vaten hebt dat je ook zeker een hele smakelijke jonge grain whisky kan maken.

Deze port dundas is namelijk slechts 11 jaar oud.

Het hout maakt de whisky!

De whisky heeft gerijpt in een ex bourbon vat en daarna in een daarna in een first fill sherry PX quarter cask. En natuurlijk geeft dat een onwijze boost aan je product. Maar hey…. Het werkt !

De whisky heeft op de neus geuren van gemalen koffiebonen, kaneel en hij heeft geuren die me een warm gevoel geven van binnen wat me doet denken aan het warme gevoel wat je krijgt met kerst. Verder sherry, siroop, geboend leer, warm hout (de geur van in een sauna), verse kruidnagel en citroen.

De eerste slok en de eerste gedachte is: “wauw wat zoet, de sherry knalt er uit.”

Smaken van snoepgoed, bubblegum, bruine suiker, gedroogde pruimen, stoofperen, honing en peper.

De adronk heeft hout, toast, koffie, leer en is zoet. Verder zwarte thee, sigarenbladeren en de warmte van de alcohol. Hij is goed te drinken op zijn vatsterkte van 60.4%. Voor mij heeft deze geen druppeltje water nodig.

Een prachtige jonge grain whisky wat met behulp van het quarter cask echt een smaakbommetje is geworden.

Bedankt voor het lezen.

Cheers,

Robbert.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *