Een tijdje geleden las ik de blog van Whiskynotes.be over deze whisky. Lovend was Ruben over de Port Askaig 17. 90 punten! Ik werd natuurlijk als peatfreak meteen onwijs nieuwsgierig en bestelde een fles bij passie voor whisky.
Laten we eens kijken naar deze 17 jaar oude Port Askaig.
Port Askaig is een stadje vlakbij de Caol Ila distilleerderij, het is dus geen eigen distilleerderij en er is nooit 100% zeker gezegd dat het hier om Caol Ila whisky’s gaat. Maar…. Men zegt dat je er toch aardig zeker van kan zijn.
Deze 17 jaar oude whisky zal ongeveer jaarlijks verschijnen in batches van zo’n 9000 flessen. Deze 2023 variant is gebotteld op 50.5% en is niet bijgekleurd of koud gefilterd
Op de neus geuren van as, citroensap, zeewater, eucalyptus en gemaaid gras. Ook sinaasappel, rook, zwarte thee, mango, anijs en een fijne maritieme geur.
Het palet is rokerig en ziltig. Mooi fruitig als tropisch fruit en frisse menthol. Ook smaken van gebruikte thee bladeren, citrus en zwarte peper kan je vinden in deze whisky.
De afdronk heeft menthol, as, kampvuur rook, oude koude thee en zwarte peper.
Bedankt voor het lezen.
Cheers,
Robbert.