Vandaag 2 whisky’s van Park Gate. Misschien iets waar je nog nooit van gehoord hebt en dat is niet vreemd. De whisky’s komen namelijk uit de jaren 60 & 70 en waren voor de Italiaanse markt.
Wat opvalt is dat het woordje “scotch” ontbreekt op het etiket. En dat terwijl de inhoud toch uit Schotland komt. En toch is het logisch aangezien er Italiaanse alcohol aan toe is gevoegd en hij is gebotteld in Italië.
Waarom je Italiaanse alcohol zou toevoegen aan je blend is mij een absoluut raadsel… maar oke. Tijd voor de review.
Park Gate is gebotteld in opdracht van het Italiaanse bedrijf Stock Beverage in Triëst, Italië. Een plaatsje aan de oostkant bij de grens van Slovenië. Stock Beverage bestaat overigens nog steeds maar zit tegenwoordig in Polen. Een van hun whisky merken is bijvoorbeeld clan Campbell.
Ze lieten hun blends samenstellen in Schotland maar voegde er in Italië neutrale alcohol aan toe. Nogmaals… waarom ze dit hebben gedaan… ik heb echt geen idee.
De blend samenstelling is onbekend maar de geruchten gaan dat er niet de minste namen in gingen. Wat het natuurlijk weer extra zonde maakt om er wat aan toe te voegen.

Park gate whisky is verder maar erg weinig informatie over te vinden. De whisky is gebotteld op 40%. De prijs is bij dit soort flessen moeilijk te zeggen. Er staat er een online voor €100. Maar het blijft een beetje wat de gek er voor geeft.
Op de neus geuren van citroen thee, zeep, bloemig en vochtig rot hout. Ook vanille en kruidig hout.
Als ik het blenders glass gebruik tonen van zweet sokken en kattenpis… geen aanrader dus dat glas.
Het palet heeft smaken van karamel, limoen in een desperado bier, vanille, en dat duidelijke stoffige 70’s blend karakter verder smaken van Nutella en zoetige nagellakremover.
De afdronk heeft hazelnoten, metaal, bloed en oud hout.
De park gate whisky réserve is nog minder informatie over te vinden dan zijn voorganger. Er staat een fles te koop voor €490…
Op de neus geuren van stinkende gympies, een benzinestation, en turf. Oude style highland whisky toen ze nog bijna standaard turf gebruikte. Rook (maar niet dat hedendaagse islay “klap om je oren” rook) , vanille en in een blenders glas: sterk gerookt vlees.
Het palet heeft rook, citrus en is een beetje ziltig met wat witte peper en hout. Ook hier dat typische oude muffe blend styletje maar gepaard met stoffige oude boeken en wat petrichor.
De afdronk is kruidig met zwarte peper, rook, vis en wat stoffigs. De afdronk is vrij lang.
Bedankt voor het lezen.
Cheers,
Robbert.

De enige reden die ik kan bedenken voor het toevoegen van neutrale alcohol is dat Italianen houden/hielden van jonge whisky. Daarom zijn veel van die oude blends NAS en ook de single malts uit de jaren 80 enzo (Glen Deveron, Glen Grant etc.) voor de Italiaanse markt NAS of 5 jaar oud. Door alcohol toe te voegen aan stevigere whisky bereik je wellicht een jonger, lichter profiel.
Is een goeie gedachte ! Leuk