Hey people!

Een nieuwe maand… dat kan maar 1 ding betekenen… een nieuwe smaak bij de Monnik Dranken!

Dit keer bespreken we de old pultney 12 jaar oud. Een distilleerderij waar ik nog onbekend mee was qua smaken. Ondanks dat ik dankzij singlemaltmen zijn paperclip challenge wel de 17 jaar oude old pultney in bezit heb.

Old pultney staat bekend als “the maritime malt”. En dat… dat spreekt mij dan wel erg aan! Ik houd namelijk wel van een beetje een ziltige whisky.

Laten we dan ook maar snel beginnen!

De pultney distilleerderij ligt in het Schotse plaatsje Wick en ligt bijna in het meest noordelijkste puntje van de Highlands. Het ligt hier slechts een half uur vandaan! Ooit was Wick de haring hoofdstad van europa.

De distilleerderij bestaat sinds 1826 en was altijd de meest noordelijke distilleerderij van het vaste land totdat Wolfburn dit stokje overnam.

Tussen 1930 en 1951 is de distilleerderij gesloten geweest.

Maar laten we snel dieper in de whisky duiken. De whisky heeft ondertussen meerdere gouden en zilveren medailles gewonnen en is sinds de jaren 90 in handen van inver house distillers.

De whisky heeft 40% alcohol, is koud gefilterd en bijgekleurd.

Op de neus werd ik meteen positief verrast door de vuige neus. Hij is wat stoffig met een ziltig zee luchtje er in. Vanille. Beetje boenwas. Gepekeld vlees. Eikenhout, fruitig en wat olie. Er zitten ook wat bloemige geuren in. En veel meer fruit dan je eigenlijk zou denken. Voor mij springt vooral de ziltigheid er echt goed uit.

In het palet zijn de zee invloeden minder. Karamel. Eikenhout, sinaasappel. Hier proef je wel dat hij maar 40% alcohol heeft. Vanille en na een paar slokken komt de ziltigheid wat meer omhoog. Soepel en wat grassig.

De afdronk is Kort met hout en een beetje droog te noemen. Met citrus en weer de zee invloeden. Ook komt hier mooi wat kruidigheid naar voren.

Al met al een leuke dram. De 40% merk je vooral in het palet en de afdronk. Maar persoonlijk denk ik dat je hier pas echt als een wat meer ervaren whisky drinker last van zal hebben.

Bedankt voor het lezen.

Cheers,

Robbert

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *