We blijven even in de bourbon sferen hier op confessions of a whisky freak want vandaag bespreken we de noah’s mill.
Ik heb noah altijd een mooie naam gevonden en dat is dus eigenlijk ook gewoon de reden dat ik deze bourbon eens wilde proberen.
Achja we vallen allemaal wel eens voor looks of de naam van de fles toch….
Mijn proef notities maakte ik terwijl ik een avondje aan het luisteren was naar mijn favoriete band. Whisky en muziek gaan toch altijd mooi samen vind ik.
De bourbon kocht ik een tijdje geleden bij van Erp dranken in Roden. Ik had een proeverij op de planning staan om te geven en wilde er graag een bourbon in zetten. Toevallig wist ik dat de noah’s mill daar in het assortiment stond dus de keuze was snel gemaakt.
Tot 2012 werd noah’s mill standaard gebotteld op 15 jaar oud. Dit is echt nu niet meer zo omdat ze bij kentucky bourbon distillers moeite hadden met het voldoende vaten vinden van 15 jaar en ouder. de bourbon wordt nu geblend van vaten waar bourbons in rijpen tussen de 4 en 20 jaar oud.
Wie weet verandert dit ooit weer als er voldoende productie voor is. Maar ik betwijfel het.
De bourbon wordt afgevuld op “barrel strength”. 57.15% om precies te zijn.
Op de neus geuren van butterscotch, toffifee, verse honing, kaneel stokjes, vanille sigaren en roggebrood. Verder cocao puffs, gekookte appels, chocolade rozijnen, sinaasappels en perzik uit blik.
In het palet honing en dat typische bourbon zoetje. Fris eiken hout, chocolade rozijnen, citrus schillen, engelse drop en kaneel.
De afdronk heeft kaneel, hout en is medium lang. Hij is ook lekker verwarmend met nog wegebbende smaken van rozenblaadjes, zwarte peper, kruidnagel en marsepein.
Een fijne bourbon die met zijn hogere ABV je zeker kan verwarmen tijdens de donkere dagen. Ik ben benieuwd naar zijn zusje die iets lager in ABV zit. De rowan’s creek.
Bedankt voor het lezen.
Cheers,
Robbert.