Hey people!

Vandaag staat weer een mooie whisky ter discussie, namelijk deze mooie Nikka whisky from the barrel.

Volgens “whisky advocate” is dit de beste whisky van 2018! (Lees hier de hele top 20: http://whiskyadvocate.com/top20/ )

Laten we beginnen met dat dit een (mocht het je nog niet zijn opgevallen) Japanse whisky is. Bijna al mijn whisky’s zijn uit Schotland. Maar mijn oog viel hier een tijd geleden op door de Japanse teksten die er op staan. Ook de fles vond ik een leuke vorm hebben.

De “doos” is niet heel bijzonder op de Japanse teksten na. Helaas is mijn Japans niet zo vloeiend dus ik heb geen idee wat er staat maar ik vermoed iets van de geschiedenis van Nikka whisky. Het omhulsel is trouwens niet van karton maar van een soort hard plastic.

De whisky heet “from the barrel” en dat is natuurlijk niet voor niks. Hij heeft deze naam omdat hij rechtstreeks uit het vat is gebotteld. De whisky ontstaat door gerijpte malt whisky en graanwhisky samen te voegen en opnieuw in een vat te doen. Hierdoor ontstaat een mooie evenwichtige smaak. Deze whisky is 51.4% alcohol. Nou zal je misschien denken… wat een vreemd getal? Maar ook dit heeft een reden, volgens de Japanners kwam bij dit getal de smaak van de whisky het best tot zijn recht. Een mooie evenwichtige whisky dus. Waarbij over alles goed is nagedacht.

Zelfs de plaats waar deze whisky wordt gemaakt is over nagedacht. De brouwerij staat op het meest noordelijke eiland van Japan, Hokkaido. Waarom dit eiland? Omdat de weersomstandigheden hier het meest lijken op die van Schotland. Mooi om te zien hoe de makers van deze whisky alles perfect hebben uitgedacht.

De kleur van de whisky is mooi donker goud.

In het begin rook ik vooral alcohol haha. Later komen wat meer hints omhoog van bloemen, fruitig en een beetje specerijen.

De smaak is vol en scherp. Vind je hem te scherp? Voeg dan een beetje bronwater toe. Maar de smaak komt toch het best tot zijn recht als je hem puur drinkt.

Maar wat proef je nou precies? Je kan hints van chocolade, vanille, specerijen, hout en bloemen proeven. Door het toevoegen van water kunnen juist andere smaken meer omhoog komen dan als je hem puur drinkt.

De afdronk is lekker warm en vult je met warmte op een koude dag. Je proeft nog lang het fruit en een klein beetje een hout achtige smaak.

De nummer 1 van 2018… of dat het nou voor mij is dat weet ik niet. Verdient hij een mooie plaats… dat zeker! Een lekkere whisky die vol en rijk van smaak is. Als je een lekkere doorzakker zoekt om je op te warmen na een avondje schaatsen in de vrieskou. Dan is dit een aanrader.

Deze whisky is zeer goed gebalanceerd en is bij Gall&Gall te koop voor €38,99.

Cheers!

Robbert

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

3 gedachten over “Nikka from the barrel

  1. Thomas zegt:

    Mijn vrouw heeft mij deze Nikka eens gegeven. Het is inderdaad een heerlijke whisky, vol van smaak, die veel waardering van mij krijgt!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *