Hey people!
Vorige keer bespraken we een Glenturret die gebotteld was door de onafhankelijke bottelaar Gordon & Macphail. Vandaag hebben we weer een botteling van G&M maar dit keer een Mortlach.
Mortlach heeft de bijnaam “the beast of dufftown” en dat is niet zomaar!

Mortlach staat namelijk bekend om zijn complexe, vlezige en stevige whisky’s. Dit komt omdat ze op een bijzondere manier distilleren. Het zogenaamde 2.81 distilleer proces.
Bij Mortlach staan 3 wash stills en 3 spirit stills. Wash still en spirit still nummer 3 vormen een zogenoemde tandem. De low wines van wash stills 1 & 2 worden gesplitst en hierbij gaat de eerste 80% van beide runs naar spirit still 2. De andere 20% van beide ( de feints) gaan naar spirit still 1. Deze distilleert deze feints 3x en hiervan wordt enkel de middle cut gebruikt.
Alle stills gaan relatief snel omhoog in temperatuur waardoor er weinig tijd is voor de alcohol damp om in contact te komen met het koper van de ketel. Samen met het gebruik van het 2.81 distilleer proces zorgt dit ervoor dat Mortlach zijn vlezige en complexe karakter krijgt.
Dit is dus waarom Mortlach zijn naam heeft gekregen.

Dan nu over de whisky.
Deze whisky is dus 15 jaar oud en gebotteld door Gordon en macphail.
Hij heeft gerijpt in 1st fill en refill sherry vaten en heeft een alcohol percentage van 43%.
De whisky is niet bijgekleurd of koud gefilterd.
Op de neus heeft hij de geuren van rozijnen, gember en caramel. Maar ook botersnoepjes, vanille en sherry hout.
Het palet heeft chocolade en sappig fruit. Hij heeft sherry invloeden en is droog. Dan komt er een pepertje in en overduidelijk hout met in de verte wat tabak.
De afdronk heeft nog meer hout, een klein beetje wat specerijen, sherry, droogheid en leer.

Deze whisky heb ik gekocht om te gebruiken in een proeverij. Hij werd goed ontvangen daar. Persoonlijk denk ik dat hij op een iets hoger alcoholpercentage (denk rond de 46 / 48% ) nog net even beter was geweest.
De whisky heb ik gekocht bij Van Erp dranken.
Bedankt voor het lezen.
Cheers,
Robbert.