Hey people,

Vandaag iets erg leuks op de interwebs. De eerste gastblog op confessionsofawhiskyfreak.nl!

Lukas van whisky aan huis heeft voor ons een gave informatieve blog geschreven. Ik geef dan ook vanaf hier het woord aan Lukas.

Lukas…. take it away!

Veel distilleerderijen aan zee claimen dat je de smaak van de zilte zeelucht proeft. Maar klopt dat wel?

Begin dit jaar had ik (vlak voordat de corona ellende uitbrak) de kans om een bezoek te brengen aan het mythische Islay: een klein eiland aan de westkust van Schotland dat bekend staat om zijn whisky’s met een rokerig en maritiem karakter. Waar de rooksmaak vandaan komt is algemeen bekend. Namelijk van de rook die vrijkomt bij het drogen van de gerst boven een turfvuur. Maar waar komt dan het zilte, maritieme karakter vandaan dat veel whisky’s uit kustgebieden kenmerkt?

Deze vraag kwam bij me op toen ik over het indrukwekkende terrein van Laphroaig liep, pal aan de rotsige kust. Toen Robbert een paar weken later aan mij vroeg om een gastblog te schrijven, was de keuze snel gemaakt. Mijn naam is trouwens Lukas, de eigenaar van Whisky aan Huis!

De locatie

Volgens onze tour guide is de ligging van Laphroaig essentieel voor het maritieme karakter van de whisky. De golven klotsen letterlijk tegen het warehouse op en overal op het terrein ruik je de zee. Je ruikt natuurlijk niet letterlijk het zoute water; zout water is immers geurloos. Je ruikt voornamelijk gassen die vrijkomen doordat bacteriën dode algencellen afbreken. Er wordt beweerd dat deze lucht met al z’n geur door de dikke wanden van het warehouse dringt, door de stevige houten vaten, en zo de aroma’s van de whisky beïnvloedt. Het verhaal is mooi, maar of dit daadwerkelijk zo werkt wordt door veel mensen in twijfel getrokken. Ikzelf geloof eigenlijk ook niet dat dit zo werkt, maar mocht iemand het tegendeel kunnen bewijzen houd ik me aanbevolen!

De turf

Een andere bron van maritieme smaken en geuren zou de turf kunnen zijn. Dit lijkt mij realistischer. Turf is samengeperst plantenmateriaal. De samenstelling van dit plantenmateriaal verschilt per locatie. De turf die Laphroaig gebruikt is afkomstig van Islay en schijnt veel zeeplanten te bevatten, in tegenstelling tot de turf afkomstig van het vasteland van Schotland. De maritieme aroma’s in de turf zouden via de rook in de gerst terecht kunnen komen, tijdens het eesten. Er zijn echter genoeg distilleerderijen die claimen maritieme whisky te maken terwijl zij de gerst gedroogd en wel inkopen vanuit midden Schotland…

Het brein

Als je aan een gele auto denkt, zie je ineens overal gele auto’s. Zo werkt het natuurlijk ook met whisky. Ik maak het zelf ook regelmatig mee op proeverijen. Iemand aan tafel roept iets specifieks, bijvoorbeeld ‘abrikozenjam’. Voor hij of zij dit riep had ik geen abrikozenjam in de whisky waargenomen, maar doordat ik er nu op let opeens wel. Ons brein filtert constant onze waarnemingen. Als iets niet relevant is wordt het weg gefilterd en als we ergens op gefocust zijn nemen we het juist waar. Het zou mij niks verbazen als veel van die maritieme aroma’s waargenomen worden omdat we weten dat de distilleerderij aan de kust ligt en het groot op het etiket staat.

Misschien een leuk idee om eens blind een maritieme whisky naast een niet maritieme whisky te proeven op mijn YouTube kanaal!

Ik ben benieuwd naar de mening van anderen rond dit onderwerp, dus schroom niet om van je te laten horen.

Volg me op YouTube en Instagram voor meer whisky passie en informatie!
YouTube: Whisky aan Huis

Instagram: @whiskyaanhuis

Website: whiskyaanhuis.nl


Hartelijke groet, Lukas

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *