Ralfy’s whisky of the year van 2024 was de Maclean’s nose. Een whisky uit de schuur van Adelphi / Ardnamurchan die slechts zo’n €30/35 kost. Ik wilde hem zelf al een tijdje kopen aangezien ik best wel fan ben van Ardnamurchan en wat hun uitbrengen maar na het kijken van Ralfy zijn video heb ik bij woudenberg dranken snel een flesje mee besteld aangezien ik daar toch een mooie secret orkney had gespot !
Maclean’s nose is een blended scotch whisky en omdat het uit de schuur van Ardnamurchan komt is de blend ook nog eens goed bekend! Zo weten we dat het een blend is met een hoog malt gehalte (zo’n 70%) en samengesteld uit de volgende whisky’s:
40 x ex Bourbon casks. Malt whisky gedistilleerd in de West Highlands (2018, 5 jaar oud)
5 x ex Bourbon casks. Malt whisky gedistilleerd in Campbeltown (2016, 7 jaar oud)
16 x ex Sherry hogsheads. Malt whisky gedistilleerd in de West Highlands (2018, 5 jaar oud)
21 x ex Bourbon hogsheads. Grain whisky gedistilleerd in de Lowlands. (2017, 6 jaar oud)
Ik ga er even zelf vanuit dat de west highland distillery Ardnamurchan zelf is. De Campbeltown schijnt Glen Scotia te zijn en de grain whisky komt van de North British distillery volgens de geruchten maar dit kan ik niet 100% bevestigen.
De whisky is zowel een eerbetoon aan whisky legende Charles Maclean als een bekende plek / oriëntatiepunt vlakbij de distilleerderij genaamd Maclean’s nose.
Het label is gemaakt van “crush barley” een rest product van het destilleren waar papier van kan worden gemaakt. Ardnamurchan is altijd al bezig om zijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden (weten jullie nog die stinkende boxen van de AD serie) en daarom dit keer een label dat gerecycled is en geen doos.
Adelphi heeft laten weten dat ze bezig zijn met het maken van een tweede batch.
De whisky is gebotteld op 46% en is uiteraard niet bijgekleurd of koud gefilterd.
Op de neus meteen een maritieme geur. Rook, zeer oude kaas, digestive koek, after eights, zure appel, citroen schillen, een vuilniszak in de zon en ongebrande turf.
Het palet heeft rode appel, witte peper, harde zuurtjes, citrus en hij is wat ziltig. Ook kampvuur, pekelvlees en wat jeugdigheid.
De afdronk heeft citrus, een uitgeblust vuurtje, kruidnagel, appels, bloed / ijzer en nesquick.
Bedankt voor het lezen.
Cheers,
Robbert.