Hey people!

Daar zijn we weer met een nieuwe whisky review en met dit keer ook met recht een “nieuwe whisky” want we gaan het hebben over een prachtige blend van een distilleerderij die nog geen 3 jaar bestaat! Dat verklaart dan misschien meteen waarom we de blend van deze distilleerderij bespreken…. ze hebben namelijk nog geen officiële single malt.

Voor de mensen die het niet weten: new make spirit moet minimaal 3 jaar op het vat hebben gelegen voordat het whisky mag heten. Veel nieuwe distilleerderijen gaan in die 3 jaar dan vaak gin maken om te kosten wat te drukken. Of…. ze maken een blend!

Maar om welke distilleerderij gaat het nu eigenlijk? We gaan het hebben over de lower east side blended malt van three stills company. Een distilleerderij uit de Lowlands regio van Schotland die “geboren” is in mei 2018.

De whisky is een blend uit 5 verschillende single malts, 2 highland whisky’s, 2 lowland whisky’s & 1 islay whisky.

De naam is een verwijzing naar de regio in Schotland waar de distilleerderij zijn thuishaven heeft namelijk Hawick. Een plaatsje in de lowlands slechts een half uurtje van de grens met Engeland.

Maar… ook naar Lower Eastside in Manhattan, New York. De reden daarachter is dat de whisky zich ook uitstekend laat mixen in gruwelijk lekkere cocktails! En de Lower Eastside is nog steeds HET centrum van de cocktail cultuur.

Mocht er opeens een nieuwe cocktail op de markt komen dan is de kans zeer groot dat hij daar is ontstaan.

De lower east side blended malt wil de strijd aan gaan met die andere whisky die vaak gebruikt wordt in mix drankjes. Je weet wel… die met die aapjes op zijn schouder.

Waar monkey shoulder toch vaak als wat zoet wordt gezien wil de lower east side daar een iets steviger tegen geluid aan geven dankzij het gebruik van een rokerige islay whisky.

Samen met 2 vrienden heb ik deze blended malt ontleed. Dit zodat we 3 geur en smaak profielen hadden en dus een mooie volledige samenvatting hadden van de whisky.

De kleur van de whisky is donker goud en hij heeft 40% alcohol.

Op de neus geuren van chocola en honing. Wat citroen schilletjes, vanille, caramel, gebrande boter en granig.

Het smaak palet is zacht met een klein pepertje, frisse menthol, vanille en zachtjes wat gedroogd fruit.

De afdronk is olie achtig, kort en zacht en de smaak van ontbijt cereals en gebrande nootjes. De smaken van honing, vanille en chocola blijven je het langst bij.

Al met al een mooie zachte blended malt van three stills company.

Geen ingewikkelde single malt maar gewoon een easy going slobber whisky!

Ook nog onbelangrijk… in de maand maart is deze whisky bij veel slijterijen de “whisky van de maand”. Vraag ernaar bij de betere slijter.

Bedankt voor het lezen!

Cheers,

Robbert.

Vergeet mij niet te volgen op facebook & Instagram .

Advertenties

1 gedachte over “Lower east side blended malt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *