Tijd voor een review van de Loch Lomond 12. Een whisky die je zo tussen de 4 en 5 tientjes op de kop kan tikken, gebotteld is op 46% en jiet bijgekleurd of koud gefilterd is.

In de basis natuurlijk een hele goeie start… maar is hij dat ook ?

De laatste Loch Lomond 12 die ik heb gedronken had nog het oude label, maar in begin 2022 heeft Loch Lomond een kleine rebranding ondergaan en zichzelf dus in een nieuw jasje gehesen.

De Loch Lomond-distilleerderij is gevestigd in Alexandria aan de zuidkant van het gelijknamige meer. Hoewel er al in 1814 een distilleerderij met dezelfde naam bestond nabij Tarbet, werd de huidige distilleerderij opgericht in 1964 door de voormalige eigenaren van de Littlemill-distilleerderij. De productie begon in 1965.

Loch Lomond wordt toch wel gezien als een innovatieve distilleerderij. Zo is het bijvoorbeeld de enige distilleerderij in Schotland die vier verschillende soorten stills gebruikt: traditionele swan-neck pot stills, straight-neck pot stills met distillatietrays, en Coffey- en kolomstills. Hierdoor kunnen ze een breed scala aan verschillende whiskyprofielen creëren, van licht en fruitig tot zwaar geturfd.

Sinds 1994 produceert Loch Lomond zowel single malt als single grain whisky op één locatie. Ze zijn zelfs de enige distilleerderij ter wereld die geturfd single grain whisky maakt. Dit is een mout whisky die gestookt is in een coffey still en daarom dus een grain whisky in verband met de regelgeving. De distilleerderij beschikt over een eigen kuiperij, een van de slechts vier in Schotland.

Leuk is dat in februari 2025 de Loch Lomond Group goedkeuring kreeg voor de bouw van een nieuwe distilleerderij en bezoekerscentrum in Luss, aan de oevers van Loch Lomond.

Op de neus geuren van tropisch fruit, meloenen, appelmoes, vanille stokjes, meergranen crackers, groene appels, perzik siroop, toffee en Scottish fudge.

Het palet heeft onwijs veel tropisch fruit, witte peper, kardemom, zure appel, meloen en hout.

De afdronk heeft hout bitters, pure cacao, zwarte peper en flink wat specerijen.

loch lomond 12
Heerlijke whisky die eigenlijk zelfs een beetje beter wordt naarmate de fles een tijdje staat. Zuurstof maakt de whisky nog fruitiger. 
De flinke hout bitters en flinke bak specerijen maken de afdronk wat minder en daarom net geen 85 punten.
8.4

Bedankt voor het lezen.

Cheers,

Robbert.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van confessions of a whisky freak

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder