Tijd voor een review van de Loch Lomond 12. Een whisky die je zo tussen de 4 en 5 tientjes op de kop kan tikken, gebotteld is op 46% en jiet bijgekleurd of koud gefilterd is.
In de basis natuurlijk een hele goeie start… maar is hij dat ook ?
De laatste Loch Lomond 12 die ik heb gedronken had nog het oude label, maar in begin 2022 heeft Loch Lomond een kleine rebranding ondergaan en zichzelf dus in een nieuw jasje gehesen.
De Loch Lomond-distilleerderij is gevestigd in Alexandria aan de zuidkant van het gelijknamige meer. Hoewel er al in 1814 een distilleerderij met dezelfde naam bestond nabij Tarbet, werd de huidige distilleerderij opgericht in 1964 door de voormalige eigenaren van de Littlemill-distilleerderij. De productie begon in 1965.
Loch Lomond wordt toch wel gezien als een innovatieve distilleerderij. Zo is het bijvoorbeeld de enige distilleerderij in Schotland die vier verschillende soorten stills gebruikt: traditionele swan-neck pot stills, straight-neck pot stills met distillatietrays, en Coffey- en kolomstills. Hierdoor kunnen ze een breed scala aan verschillende whiskyprofielen creëren, van licht en fruitig tot zwaar geturfd.
Sinds 1994 produceert Loch Lomond zowel single malt als single grain whisky op één locatie. Ze zijn zelfs de enige distilleerderij ter wereld die geturfd single grain whisky maakt. Dit is een mout whisky die gestookt is in een coffey still en daarom dus een grain whisky in verband met de regelgeving. De distilleerderij beschikt over een eigen kuiperij, een van de slechts vier in Schotland.
Leuk is dat in februari 2025 de Loch Lomond Group goedkeuring kreeg voor de bouw van een nieuwe distilleerderij en bezoekerscentrum in Luss, aan de oevers van Loch Lomond.

Op de neus geuren van tropisch fruit, meloenen, appelmoes, vanille stokjes, meergranen crackers, groene appels, perzik siroop, toffee en Scottish fudge.
Het palet heeft onwijs veel tropisch fruit, witte peper, kardemom, zure appel, meloen en hout.
De afdronk heeft hout bitters, pure cacao, zwarte peper en flink wat specerijen.
Bedankt voor het lezen.
Cheers,
Robbert.