“To Brother John Cor, by order of the King, to make aqua vitae VIII bolls of malt.”
En door die tekst zouden we kunnen zeggen dat Lindores abbey de allereerste Schotse distilleerderij in de geschiedenis is.
Ik heb een tijdje de flessen van Lindores gespaard en de friar John Cor was de laatste fles die ik van de distilleerderij kocht. Hoewel het misschien wel de oudste distilleerderij is is de whisky namelijk nog jong…
Oke misschien moeten we het iets meer uitleggen voor de mensen die niet super diep in de whisky geschiedenis zitten.
“To Brother John Cor, by order of the King, to make aqua vitae VIII bolls of malt.” Is de eerste geschreven referentie naar Schotse whisky. En deze stamt uit 1495! John Cor was een monnik die woonde in de Lindores abbey en hij kreeg de opdracht van de koning om whisky te maken met 8 bollen mout.
Omgerekend zou dit hedendaags zo’n 500 kilo zijn en zou je er zo’n 400 flessen whisky van kunnen maken.
In 2017 vloeide er weer new make spirit uit de ketels in de nieuw gebouwde Lindores abbey distilleerderij. Tegenover de distilleerderij kun je nog overblijfselen vinden van de oude abdij en de distilleerderij zelf is gebouwd op de grond waar de abdij vroeger stond.
Vandaag dus de friar John Cor chapter 1. Een whisky gebotteld op 60.2% vatsterkte en gerijpt op bourbon, monbazillac, STR & sherry vaten.
Uiteraard niet bijgekleurd of koud gefilterd en er zijn 5783 flessen gebotteld.
Op de neus geuren van zoethout, toast, laurierblad, munt en een beetje lavendel ook koekjesdeeg, bramen, appel, peer, citrus schillen en appeltaart met kaneel.
Het palet heeft smaken van koekjesdeeg, creme brulee, laurier, citroen, leer en zandkoekjes. Ook witte peper en mooi dik mondgevoel van de monbazillac. Aan het einde wat vanille pudding.
De afdronk heeft smaken van leer, sigarenkistjes, witte peper en is verassend lang. Ook wat licht bitter in de mond met een vleugje metaal en oude munten. De whisky heeft in de afdronk wel veel hout invloeden.
Cheers,
Robbert.